Philips B5X21A rechterkanaal stil (Techniek Radio/TV)

door Peter1952 @, 05.03.2021, 18:44 (1157 dagen geleden) @ gerard

Wat je even kunt proberen is de twee punten 2 van de EL84 onderling te verbinden. Dat is de ingang, het stuurrooster van de buis.
Heb je dan wel geluid uit het rechterkanaal, dan is de eindtrap goed. Heb je dan nog steeds geen geluid dan zit de fout in de eindtrap.
Meet in dat heval eens de spanningen op de buisvoet van de EL84 van beide kanalen en kijk eens of daar een afwijking is.
Meet ook eens de weerstand van de luidsprekers (met uitgeschakeld toestel!). Je hoeft de luidsprekers niet eens los te nemen (mag wel natuurlijk). Is die van het rechterkanaal duidelijk hoger dan die van het linkerkanaal dan is die luidspreker defect.

Is de eindtrap goed, raak dan eens punt 2 en 7 op de voet van de ECC83 aan met een schroevendraaier. Draai wel de volumeregelaar open en zet het toestel in de grammofoonstand. Je moet dan bij de ene pen links en bij de andere pen rechts een luide bromtoon uit de luidspreker horen.
Bromt het rechterkanaal niet, dan kan de ECC83 aan één kant defect zijn. Ook kan de anodeweerstand die aan pen 1 of 6 zit onderbroken zijn. Je meet dan geen spanning op punt 1 of 6.
Kijk ook eens of beide gloeidraden van de ECC83 branden. Het zal niet de eerste keer zijn dat de gloeidraadaansluiting slecht contact maakt.


Groeten,
Peter


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum