Philips B5X21A rechterkanaal stil (Techniek Radio/TV)

door Arjan202 @, 07.03.2021, 14:50 (1155 dagen geleden) @ Tjitte48

Zou eenvoudig moeten zijn, maar met de B5X21A heb je wel meteen het summum van radio buizentechniek te pakken. :-D

Ik zou eerst kijken naar de buisvoeten. Vooral van de EL84, die wordt heet. Het pertinax kan een beetje verkolen, wat weer tot slecht contact leidt. Zijn ze donker, dan verdacht. Probeer eerst eens met wat contact olie en de buis een paar keer draaien of er iets gebeurd. (Buis eruit, olie erop, buis erin, radio aan, en dan met de top een klein rondje draaien zodat alle pootjes een klein beetje in de buisvoet bewegen).

Werkt dat niet? Omdat je wel wat hoort, maar hij niet versterkt zou ik dan verder met een multimeter de passieve onderdelen van het stille kanaal meten. Die weerstanden willen door thermische belasting nog wel een stuk gaan. Van de ECC83 gaat er een 100k weerstand naar de Treble / Bass knoppen, die zou kapot kunnen zijn.
Vanaf die knoppen terug zit er een 1k weerstand aan het stuurrooster van de EL84, ook die even meten.
Ik zou het advies van Gerard daarin volgen: gewoon beide kanalen volgen en de spanningen meten. Vanaf de ECC83 splitst die uiteraard naar de twee EL84 eindbuizen.

Is dat het niet, dan zou ik de potmeters en schakelaars even bewerken met contactspray (of contact olie). Bij een Plano die ik ooit gerestaureerd heb, waren die zo slecht dat er één kanaal ook mee ophield. Als je zo'n knop iets verder doordrukt dan dat hij al ingeschakeld is, kun je soms kraken horen.

Hele schema staat overigens hier:
Schema van de B5X21A

Happy hunting ;-)


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum