B8X44A tikkend geluid op LG, MG en KG (Techniek Radio/TV)

door Jaap B, 11.01.2009, 10:08 (5607 dagen geleden) @ Ed van der Weele †

Als de radio niet is afgestemd op een station is een onregelmatig tikkend geluid hoorbaar dat het luidst doorkomt op KG. De FM heeft hier geen last van (!).
In eerste instantie verdacht ik een voedingselco (doorslag) maar dan zou ook FM moeten worden geplaagd door dit verschijnsel. Iemand een idee?


Met welke tijdsinterval treedt het tikken op?
Is het tikken ook te horen als geen antenne is aangesloten?
Als de radio zonder antenne niet of minder tikt kan het schrikdraad zijn dat in de buurt staat. Schrikdraad tikt circa 1 maal per seconde.

Hai Ed,
Het bleek dat de ECH81 slecht contact maakte (of oscilleerde?). Een beetje frutten heeft het tikprobleem verholpen. Waardeloos die slechte contacten, komt dat vaker voor bij Plano's?

Bovendien hoor ik een lichte brom uit de speakers bij dichtgedraaid volume. Is dit typisch voor dit model of hoort hij helemaal stil te zijn?


Een buizenradio bromt altijd heel licht. Dat is tenminste mijn ervaring.
Met een scoop kan je de rimpel op de voedingsspanning bekijken.

Misschien moest ik de 50+50+50 eens vervangen. Zijn die nog te krijgen dat je weet?
Op de reservoircondensator C1 meet ik 222Vdc/4,3Vac(100Hz) dat is 10Vdc onder de beoogde spanning. Op C2 meet ik exact de beoogde 188Vdc/265mVac(100Hz). Bij meetpunt 4 (G2 van de ECH81 en EF89) meet ik een afwijkende spanning van slechts 93Vdc (ipv 122Vdc). Hier loopt waarschijnlijk teveel stroom. Hoe kan ik dit kontroleren? Het schema vermeldt geen spanningen verder....

Bedankt voor je hulp, Jaap


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum