B8X44A tikkend geluid op LG, MG en KG (Techniek Radio/TV)

door Jaap B, 13.01.2009, 07:37 (5605 dagen geleden) @ Ed van der Weele †

Bij meetpunt 4 (G2 van de ECH81 en EF89) meet ik een afwijkende spanning van slechts 93Vdc (ipv 122Vdc). Hier loopt waarschijnlijk teveel stroom. Hoe kan ik dit kontroleren? Het schema vermeldt geen spanningen verder....


Het kan een verlopen weerstand R42 (22k) zijn, een defecte elco van 10µF (nummer onleesbaar) of een defecte schermroosterontkoppelcondensator van 1 van de 2 buizen zijn. Voor het controleren van de ontkoppelcondensatoren moet je ze even losnemen aan de chassis- of massazijde en met een voltmeter controleren of ze niet lekken (0 Volt tussen condensator en het chassis).


Hmmm, ik heb C47 (4,7nF) vervangen maar geen verschil...


En C36? Die komt ook in aanmerking.

Jawel, maar door R11 loopt slechts 1,4mA.

Volgens schema staat er over R42 (22K) 188-122V, zodat I=3mA. Ik meet echter 4,4mA. Buizen B2 en/of B3 vervangen?


Meet je 4,4mA of heb je dat berekend uit de spanning over R42? Als de weerstand van R42 is toegenomen wordt ook de spanningsval hoger.

Ik heb R40 en R11 gekontroleerd met de DMM, zaten binnen tolerantie.
R42 heb ik in circuit gemeten, is iets te hoog (25-50 ohm).


Er blijven nog 2 mogelijkheden over voor een hogere stroom door R42:
1 - De elco van 10µF die ernaast zit (ik denk dat hij C11 heet, maar het is slecht te lezen). Even losnemen en je weet het.

Hai Ed,
Deze elco is inderdaad een 10uF en ik heb hem tijdelijk al verwisseld met een nieuwe, zonder resultaat.

2 - De in het schema aangegeven spanningen zijn incorrect. Het komt regelmatig voor dat er fouten in documentatie staan. Het blijft mensenwerk.

Als ik in het Muiderkring buizenboek kijk, zie ik bij de ECH81 dat deze een schermroosterstroom van 6,7mA trekt bij 250Volt en een schermroosterweerstand van 22kOhm.

Het kan dus zijn dat je naar een defect zoekt dat er niet is, maar dat je door een fout in de documentatie op het verkeerde been wordt gezet. Om daar uitsluitsel over te krijgen zou je moeten vergelijken met een andere B8X44A.

Dat zou een goeie zijn! Ik ga vergelijkend warenonderzoek doen.

De kwaliteit van de buizen zal niet zoveel invloed hebben op de schermroosterstroom. Als de ontvangst goed is gewoon laten zitten.

Ontvangst is prima, dus over en sluiten maar :)

10uF extra over C1 maakt niet veel uit ivm brom. Versterkertje krijgt wel iets steviger bassen wat ik niet echt mooi vind trouwens.


10µF is misschien wat weinig om het goed te kunnen beoordelen. Dat de bassen daardoor gaan toenemen lijkt me uitgesloten, tenzij de oorspronkelijke elco zó slecht is dat er geen buffer aanwezig is om de pieken op te vangen. Maar dan moet de radio ook (on)behoorlijk brommen.

Nee, de hoeveel bas is dezelfde maar ze klinken minder lubberig door meer capaciteit in de voeding. De rimpelstroom wordt echter ook (iets) groter zodat de gelijkrichter een korter leven beschoren is.


Bij de beoordeling van brom hanteer ik de vuistregel "Met je oor tegen de luidspreker mag je horen dat de radio aanstaat, maar je mag het niet kunnen interpreteren als brom".

Op twee meter afstand komt een vrolijke 100Hz je al tegemoet, door de luidsprekers.

Dit in tegenstelling tot mijn getransistoriseerde HiFi Dolby surround receiver die je absoluut niet hoort als hij aanstaat zonder dat signaal aanwezig is. Als je de tuner inschakelt of een cd draait maken die vier 80 Watt versterkers natuurlijk wel een beetje lawaai . . . .

Mijn zelfbouwversterkers zijn allemaal stiller dan deze Philipsknutsel maar daar gebruik ik dan ook spoelen in de voeding...
Dank voor je hulp, Jaap


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum