Formule berekening waarde Erres KY126 en overige apparatuur (Algemeen)

door gerard ⌂ @, Zeist, 10.05.2021, 09:39 (1044 dagen geleden) @ Cornelisjan

Beste vakgenoten,

een formule te maken om apparatuur, waar wij dagelijks mee bezig zijn, zo goed mogelijk te waarderen.

Leuk project om dit probleem eens op een mooi wetenschappelijke manier aan te pakken.
De uitkomst zul je uiteindelijk met de nodige korrels zout moeten nemen....
Want natuurlijk blijft iedereen vrij voor een radio te betalen of te vragen wat hij wil.
De waarde van een radio zal nooit zo nauwkeurig kunnen worden ingeschat als bv van een auto.
En ondertussen zie je ook bij kunstwerken en allerlei andere veilingen dat de experts er vaak flink naast zitten.

Ik heb een paar aanvullingen waar je misschien je voordeel mee kunt doen.

Als eerste lijkt de waarde me te sterk gekoppeld aan de oorspronkelijke nieuwprijs. Wat toen mooi werd gevonden en duur betaald, is dat nu niet altijd. Voorbeeld hiervan: de kunststof kastjes zoals Catalin en Bakeliet. In 1948 kostte een BX580A meer dan een BX480A omdat die eerste een houten kast had en de tweede bakeliet. Nu wordt juist bakeliet bijzonder gevonden en duurder betaald. Dat kun je niet uitdrukken in de Z maar ook niet in de S, want die is volgens je toelichting heel persoonlijk.
Ook was vroeger een groter toestel vaak duurder, terwijl nu door ruimtegebrek de grote meubels juist minder gevraagd zijn.

Verder heb je de parameters I, E, etc, allemaal op een andere schaal gedefinieerd; het ene loopt tot 10, het andere tot 60, etc. Voor de bruikbaarheid zou het denk ik handiger zijn als je alle inschattingen op dezelfde schaal doet, bv van 1 tot 10. Dat het ene zwaarder meetelt dan het andere, verwerk je dan met een constante vermenigvuldigingsfactor, bv ... 5Z + 8S...

Kopers kopen ook radio’s om heel verschillende redenen. Niet altijd volledig restaureren, wat jouw formule wel lijkt te willen. De Rw is dus variabel, uitwisselbaar tegen een te bereiken I of E (je kan een toestel voor bv 5 euro spelend maken, voor 10 euro toonbaar of voor 150 euro origineel).


Om het iets minder persoonlijk te maken, zou je kunnen proberen een formule te maken die die verkoopprijzen op dit forum een beetje probeert te volgen. En ja, je weet ook, op Marktplaats of in de antiekzaak gelden totaal andere prijzen!


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum