Vraagjes over 836A (Techniek Radio/TV)

door Hans Op den Camp @, Leusden, 26.05.2021, 13:16 (1074 dagen geleden) @ Anton van den Oever
Bewerkt door Hans Op den Camp, 26.05.2021, 13:23

Dag Anton,

Zo kun je het inderdaad doen. Het resultaat ziet er in ieder geval heel netjes uit. Echter, het boven- en onderdeksel van het condensatorblok is niet gefelst maar is met tin gesoldeerd aan het blik van de behuizing. Bij felsen denk ik altijd aan een mechanische verbinding waarbij de randen van blikken platen in elkaar worden gevouwen en aangedrukt zoals bij een conserven blik.
En dat is bij dit soort 30-er jaren condensatorblokken van Philips niet het geval.
Met andere woorden; als je de soldeerverbinding met een hobby brandertje verhit dan kun je het bodem gedeelte er af halen en de inhoud vervangen door moderne condensatoren.

Het bovenste deksel kan er op die manier ook afgehaald worden, maar dat is niet aan te raden omdat de isolerende doorvoer rubbers dan verbranden. Daarom verhit ik altijd de onder rand en verwijder vervolgens het bodem gedeelte van het condensatorblok. Daarna kan het blok worden voorzien van een nieuwe inhoud.

Het is soms best wel een geknoei omdat de was waarmee de condensatordoos is afgevuld door de hitte smelt en er uit lekt. Dus houd ik altijd oude kranten of doeken gereed om de uit tredende was op te vangen.

Overigens ben ik het met HenkK eens dat deze condensator blokken - op uitzonderingen na - ook na 85 jaar nog steeds in orde zijn omdat ze in was zijn ondergedompeld en hermetisch dicht zijn gesoldeerd. En ik geloof best dat ze mogelijk al vanaf de fabricage niet helemaal lek vrij waren en dat zijn elco's tenslotte ook niet maar daar heb ik nooit hinder van ondervonden bij dergelijke oude historische toestellen.

--
Met vriendelijke radiogroet, Hans

[image]


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum