Vraagjes over 836A (Techniek Radio/TV)

door Anton van den Oever @, Hazerswoude-dorp, 26.05.2021, 21:42 (1074 dagen geleden) @ Hans Op den Camp

Overigens ben ik het met HenkK eens dat deze condensator blokken - op uitzonderingen na - ook na 85 jaar nog steeds in orde zijn omdat ze in was zijn ondergedompeld en hermetisch dicht zijn gesoldeerd.

De Achilleshiel van deze condensatorblokken is dat het geen was is waar ze mee zijn afgevuld, maar paraffine wat van zichzelf al hygroscopisch is.
De condensatoren zelf zijn papier condensatoren.
Het minste geringste lekje (vaak zie al wat paraffine "zweten" rond de rubbertjes bij de soldeerlippen) zorgt er voor dat de paraffine (nog meer) vocht opneemt en papier is zeer hygroscopisch waardoor de elektrische eigenschappen snel verslechteren.
Paraffine wordt ook heden ten dage nog wel gebruikt in de elektrotechniek, b.v. paraffineolie in (hoogspanning)transformatoren maar het vraagt een goede en regelmatige controle op vocht en zuurgraad.
Aan de andere kant is het bij Philips natuurlijk nooit de bedoeling geweest dat dit spul 3/4 eeuw na dato nog steeds speelt :-)
Maar ik blijf het in de gaten houden, wie weet kom ik deze condensator blokken ook nog een keertje tegen in prima staat.
m.vr.gr.
Anton van den Oever


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum