Terug naar 230 (en af en toe bijna 220) (Techniek Overig)

door Anton van den Oever @, Hazerswoude-dorp, 04.06.2021, 11:24 (1057 dagen geleden)

Dat de netspanning door de jaren steeds wat omhoog gegaan is mag wel als algemeen bekend beschouwd worden, echter de laatste tijd wordt het toch wel wat gortig.
Als je nog wel eens bezig bent met apparaten waarvan de secundaire transformator spanning van belang is (buizentesters) en deze voorzien zijn van een correctiemogelijkheid dan komt er een moment dat het bereik ervan te klein is geworden.
Daar had ik een maandje of wat geleden al last van en na de meter erbij te hebben gepakt bleek dat de 249 - 250 V makkelijk gehaald kon worden. :-(

[image]

Nu weet ik ook wel dat er een maximum van +/- 10 % wordt opgegeven en dus zelfs 253 V nog binnen de tolerantie valt, maar de opgave voor de gemiddelde netspanning van 230 V gaat al een poosje niet meer op.
Tijd voor wat data te loggen dus, gemeten over ongeveer een maand en hieruit blijkt dat vooral overdag's (waarschijnlijk door de zonnepanelen) de 250 V regelmatig gehaald wordt maar ook in de (zelfs erg) late uren de spanning zelden onder de 240 V komt.
Gemiddeld over een maand genomen kom ik hier op 242 V uit.
Toch ook niet echt fijn voor onze geliefde buizen toestellen.
Tja, wat moet je daar nu weer mee aan?
Klagen heeft waarschijnlijk weinig zin, je eigen broek ophalen zet meestal meer zoden aan de dijk en dus maar eens een verlager voor de netspanning gemaakt.

[image]

De schakeling op zich pretendeert natuurlijk niets nieuws te zijn en is eigenlijk al zo oud als de weg naar Rome, maar mogelijk is dit een aanzetje voor wat meer mensen om iets dergelijks te gaan maken.
De door mij gebruikte transformator heeft 2 stuks 18 V wikkelingen welke parallel geschakeld zijn en daarna in tegenfase in serie met de netspanning opgenomen.

Hierdoor wordt er 18 V van afgetrokken waardoor de gemiddelde netspanning nu weer zo rond de 224 V uit komt.
Alleen de maximale af te nemen stroom bepaald het vermogen van de transformator, het voordeel van een wat zwaarder type is wel dat de spanning wat minder onafhankelijk van de belasting is.

[image]

Bij een belasting van 6,34 A (verfbrander) was het verschil 18,2 V en onbelast 18,68 V.

[image]


De paneelmeter op de foto is een exemplaar van Alie en is ondanks de prijs best nauwkeurig te noemen en heeft bovendien een geïntegreerde stroomspoel.
Er bestaan (zelfs voor vrijwel dezelfde prijs) ook allerlei exotische exemplaren welke ook (afgenomen) vermogen, cos φ, tijd en mogelijk ook je trouwdag kunnen aangegeven maar daar heb ik bewust niet voor gekozen.;-)
m.vr.gr.
Anton van den Oever


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum