Terug naar 230 (en af en toe bijna 220) (Techniek Overig)

door soundman2 @, Wouw, 04.06.2021, 11:46 (1054 dagen geleden) @ Anton van den Oever
Bewerkt door soundman2, 04.06.2021, 11:58

Volgens mij is de toegestane afwijking van de netspanning bij 230 verlaagd naar 5% voor het gewone lichtnet, De maximale spanning zou dan 230 +5% is 241,5 Volt zijn.
Niet veel anders als in de oude situatie bij 220 Volt. Die was 220 + 10% is 242 Volt.
Aangezien lichtnetkabels ook weerstand hebben en de belasting ook nog een flink kan variƫren. Zijn allerlei afwijkingen mogelijk.
Ook maakt het veel uit waar bijv. een wijktransformator staat. Staat je huis pal nast zo'n transformatorhuisje, of zit je helemaal aan het einde van de kabel. Als de spanning aan het einde van de kabel teruggemeten wordt, kan de spanning aan het begin zeker te hoog worden.
In veel wijken stamt het lichtnet nog uit de vorige eeuw en is meestal nooit meer aangepast aan het feit dat er tegenwoordig in een woning veel meer electrische apparaten aanwezig zijn.
Ook zoals je stelt door teruglevering, daar zijn die netten helemaal niet op berekend.
Als we straks gedwongen van het gas af moeten en overal warmtepompen en electrische bijverwarming een feit is, zullen de problemen alleen maar toenemen, als niet het hele elektriciteitsnet vernieuwd wordt.
Ook het gebruikte meetinstrument kan nog verschillende waardes aangeven, zoals gemiddelde spanning, RMS of afgeleid van de topwaarde.
Ik heb nog een CVT staan van Philips, 800VA. Buiten dat daar een nette sinus uitkomt is de regulatie zo goed dat de spanning tussen nul en vollast max 2% afwijkt van de destijds gebruikelijke spanning van 220V.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum