Wereldontvanger- de beste ? zoek ik. (Gezocht)

door gerard ⌂ @, Zeist, 14.07.2021, 11:53 (439 dagen geleden) @ WimR

Bij wereldontvangers is er niet zoiets als "de beste" want wat voor jou het beste werkt, hangt af van wat je ermee wilt. In een storingsarme omgeving kun je veel plezier hebben van hoge gevoeligheid, wil je naar muziek uit verre landen luisteren dan heb je meer aan een buitenantenne en goed audiodeel.

De belangrijkste beperking van alle analoge ontvangers (dus alles met buizen en ook die geroemde Satellit 2000) is dat je de ontvangfrequentie maar bij benadering kunt aflezen, of anders gezegd, het is altijd een beetje gokken wat je eigenlijk ontvangt. Grundig noemt dit zelf ook als een van de ernstigste beperkingen van de Satellit 2000/2100. Uiteraard niet in hun artikel over die ontvanger (daar is het een en al lof en prachtig) maar het wordt wel genoemd in het artikel over de opvolger Satellit 3000, hun eerste model met frequentieteller.

Vandaar mijn aanbeveling om op de afstemnauwkeurigheid te letten en, lang verhaal kort, sluit op wat voor ontvanger je ook neemt, even een digitaal tellertje aan en je zit eerste rang!

Jaren geleden heb ik een Siemens E566 Regenboogontvanger gehad. Fantastisch apparaat en uitgerust met speciale inrichting (Frequenzlupe en kwartsoscillator) om op 1 kHz nauwkeurig af te kunnen stemmen. Je moet hiervoor wel even een flinke hoek van je bureau inruimen, de poten verstevigen (34kg) en een cursusje doen om het apparaat te bedienen.

Je kunt zeker ook veel plezier hebben van de amateur-ontvangers zoals die al genoemd zijn van Trio of Hallicrafters oid. Deze hebben zeker al een betere afstemnauwkeurigheid dan een standaard omroepdoos, maar echt bruikbaar wordt het pas met een tellertje erbij zoals op deze Trio JR102.

Philips heeft erg mooie kortegolftoestellen gemaakt, zelf heb ik hier bv staan de BX480A en de BX645U, erg goede ontvangst, soepele afstemming en goed geluid. Je kunt met deze, vooral de BX645U, erg mooi kortegolf luisteren als je er een nauwkeurige afsteminrichting op maakt. (En met twee van deze ontvangers kun je ook enkelzijband ontvangen met de "twee ontvangers" methode.)

De Philips kortegolftoestellen hebben meestal geen bijzondere voorzieningen voor spiegelonderdrukking (zoals dubbele conversie of preselectie). Nu de kortegolfbanden vrijwel leeg zijn, heb je van spiegels bijna nooit last en kun je wel stellen dat voor de meeste stations, deze toestellen even goed ontvangen als de amateurtoestellen.

Ik heb hier ook nog een Philips ex-Sloper staan die is "opgeklopt" tot bruikbare kortegolfontvanger. Hij heeft digitale afstemming, doorlopend bereik van 500 tot 25000 kHz, FM bijgebouwd, en BFO voor enkelzijband bijgebouwd. Ik heb er stations op 160, 80, 40 en 20m op gehoord, en Volmet op 5450USB ontvang ik er ook mee. Hij past goed op een bureau en je kunt er zelfs nog dingen bovenop zetten.
Het leukst is natuurlijk om zoiets zelf te knutselen van een slooptoestel, maar als je belangstelling hebt in deze laat dan even weten.

Een erg leuk ontvangertje voor kortegolf is ook de Eddystone 870 maar dit is een U-toestel met metalen kast dus even de vraag of je zo'n boobytrap op je bureau wilt hebben; in ieder geval geaard aansluiten!


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum