Wereldontvanger- de beste ? zoek ik. (Gezocht)

door gerard ⌂ @, Zeist, 15.07.2021, 12:12 (438 dagen geleden) @ Eduard

Waar vind je info over de ontvangst van SSB met twee AM radio's zoals de BX480 ?

Nergens, bij het vullen van het internet zijn "ze" duidelijk vergeten dit erop te zetten... Maar hier komt-ie dan:

Je weet waarschijnlijk wel dat de lokale oscillator van een radio kan worden opgevangen door een tweede toestel. Dit kan een hinderlijke fluitstoring geven, het is ook simpelste manier om te controleren of een oscillator werkt, en als derde je kunt die locale oscillator van een hulptoestel inzetten als RadioFrequente BFO en zo enkelzijband hoorbaar maken.

De locale oscillator van een oude buizenradio werkt vrijwel altijd ongeveer 452kHz hoger dan de afstemfrequentie (er zijn varianten en dan werkt dit iets anders).
In deze beschrijving is Radio1 het toestel waarmee we gaan luisteren en Radio2 het hulptoestel (de Radiofrequente BFO).

Eerste proefje om te kijken of alles werkt: zoek op Radio1 een station in de 41m band; stel je vindt iets op 7300kHz. Dan draai je Radio2 op een frequentie 452 lager, dus rond 6848. Het afstemmen van je hulpradio Radio2 is hoorbaar als een fluitstoring in Radio1. (Deze fluit is in feite de detectie van de draaggolf van de zender tegen het toegevoegde oscillatorsignaal. En alles wat een fluit veroorzaakt op een AM station, kan ook SSB detecteren!)

Dan de hoofdproef, 40m amateurs: Draai R1 naar een lagere frequentie, we gaan de 40m in en zoek een SSB station. Je hoort een vaag laag gewauwel wat je waarschijnlijk niet kunt verstaan en een heleboel storing eromheen.
Nu verdraai je ook Radio2 (je BFO) omlaag totdat je met de oscillator daarvan, het op R1 ontvangen SSB station "raakt". Je hoort dit in Radio1 meteen doordat de storing wordt weggedrukt en het geluid heel anders gaat klinken. Door R2 heel nauwkeurig af te stemmen zet je de oscillator precies op de missende draaggolffrequentie van het SSB station en voila, de LSB amateur knalt glashelder uit je radio.

Je moet dit misschien even een paar keer oefenen en wat vogelen met de sterkte van de zender en de oscillator. Maar ik heb dit een paar dagen geleden nog gedaan en het werkt echt. Belangrijk is vooral dat je de hulpradio uiterst soepel en precies kunt afstemmen. Dus heb je een toestel met een fijnregelknop, gebruik die dan als R2 en niet als R1. De frequentie van de BFO moet op ongeveer 50Hz precies goed komen te staan en met een te simpele KG radio (bv 1 band, of zonder fijnregeling of met een te stroeve afstemknop) gaat dat niet lukken.

Op 8 september wil ik een LC-Kring houden over SSB en dan dit truukje ook demonstreren. Als alternatief kun je een meetzender gebruiken om de RF draaggolf toe te voegen. Met een meetzender kun je ook de BFO op de MF aanbieden.

Je kunt zo ook amateurs op 20m horen maar op die hoge frequentie is het misschien nog lastiger om de BFO precies genoeg af te stellen.
Hebben je R1 en R2 beide tropenband, dan kun je het op 80m proberen.
Probeer ook eens 5450USB, een Volmet station, en dan de hulpradio rond 5000kHz afstemmen. Die is de hele dag in de lucht.

Ik ben benieuwd of het je lukt; succes!


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum