Philips H4X73A afwijkingen (Techniek Radio/TV)

door Henk vdB @, 08.09.2021, 22:18 (15 dagen geleden) @ Robert Gribnau
Bewerkt door Henk vdB, 08.09.2021, 22:26

Goed, nogmaar een keer dan. De PCC189 is een buis met gloeidraad gemaakt voor 300mA.
De genoemde spanning uit databoeken is een INDICATIE. Ik heb een paar U-buizen van eenzelfde type getest bij 100mA (professionele voeding ingesteld als stroombron op die waarde). Enige tijd laten opwarmen en dan de spanning erover meten. Daar zit nogal wat exemplarische spreiding op. Als je ECHT zo exact wil werken, bepaal de spanning over de gloeidraad bij een P-buis bij exact 300 mA. En gebruik exact de spanning die je bij DAT exemplaar meet bij 300mA.

Ik heb proefjes gedaan met U-buizen bij 100mA omdat ik geen P-buizen meer kon vinden.


Voor E-buizen is 6,3V voor de gloeidraad waar bij het ontwerp van uitgegaan is. Doe de test maar met een goed gestabiliseerde voeding op 6,3V afgeregeld en meet bij een aantal E-buizen van hetzelfde type de gloeiSTROOM. Je zult zien dat die exemplarisch ook nogal verschillend is.


Neem een willekeurige TV met P-buizen, voed de TV via een variac op exact 220V afgesteld en meet de gloeiSPANNING over de diverse P-buizen en kijk of deze zo nauwkeurig overeenkomen met de opgegeven spanning in databoek of datasheet. Je zal verstelt staan van de afwijkingen.

Echt, het komt allemaal niet zo nauw, 20 % afwijking kan in de gebruikspraktijk makkelijk voorkomen.

De PCC189 staat ook niet met andere buizen in serie.

...en toch is de gloeidraad van deze buis niet voor de door jou genoemde spanning gemaakt maar voor 300mA, waarbij de exacte gloeispanning geen vast gegeven is maar toleranties heeft.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum