Experimenteervoeding en lekstroomtester (Techniek Overig)

door ejrietbergen ⌂ @, Schiermonnikoog, 20.09.2021, 11:39 (943 dagen geleden)

Hi guys

Net een project afgerond dat ik even met jullie wil delen.
Het begon ermee dat ik een lekstroomtester wilde bouwen voor condensatoren die werkt met de bedrijfsspanningen die we in buizenapparatuur tegen komen. Ik had een goedkope trafo (Wijdeven, Ter Apel) met secundair 6,3 V 5 A en 180 V 350 mA. Omdat ik ook aan gitaarversterkers wil kunnen werken had ik bedacht om er een spanningsverdubbelaar achter te hangen om in de buurt van 500 VDC uit te komen.
Maar ja, dat is dan toch wel zonde van die gloeistroomwikkeling die ongebruikt blijft, dus waarom niet..
Om een lang verhaal kort te maken: het is uiteindelijk een Experimenteervoeding geworden, regelbaar van 20 - 500 VDC 30 mA met gloeistroom- en lekstroomtestsectie. Zie het plaatje (de knoppen zijn nog even tijdelijk) en voor de liefhebbers heb ik de handleiding beschikbaar op mijn xs4all.account.
[image]

Lekstroom testen kan natuurlijk een stuk simpeler (en goedkoper!), als je zo’n scheerapparaatstopcontactje voor in de badkamer neemt - ik zie ze bij bosjes in containers verdwijnen - heb je gelijkgericht ook 325 VDC tot je beschikking, ruim genoeg voor de condensatoren in onze radio’s en maar een handjevol onderdelen.

Inmiddels heb ik alle papiercondensatoren en electrolyten ermee getest die bij de renovatie van een Blaupunkt Stockholm waren gesneuveld en die bleken inderdaad allemaal zo lek als een mandje op hun bedrijfsspanning.

Tot zover, reacties altijd welkom, ik ga nu weer met een buizenapparaat aan de slag, een Erres KY595.

vrgr, EJ

--
Dingen moeilijk maken is makkelijk, dingen makkelijk maken is daarentegen moeilijk.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum