Experimenteervoeding en lekstroomtester (Techniek Overig)

door soundman2 @, Wouw, 20.09.2021, 18:57 (1158 dagen geleden) @ Eduard

Proficiat met dit mooie toestel.

Ik ga soundman tegenspreken. Zulke voeding is bij mij een veel gebruikt en nuttig ding. Mijn bouwsel oogt lang niet zo mooi. Het is een plank die drie regelbare voedingen bevat. Regelbaar tussen 50V en 300V. Bijna iedere radio die op mijn werktafel verschijnt krijgt met die voeding te maken. Eerste test gebeurt met koude buizen. De voeding komt parellel met de voedingselco. Stapgewijs kan de spanning worden opgevoerd. Lekkende condensatoren in het HS circuit komen aan het licht. Ook bij brom en aan de voeding gerelateerde storingen is een uitwendige gestabiliseerde voeding een handig gereedschap.

Vriendelijke groeten,

Eduard

Tja, als ik je nu vertel, dat ik sinds ongeveer 1960 repareer aan radio en tv toestellen en nog nimmer behoefte heb gehad aan zowel een buizentester, als een condensator lek meettoestel.
In die jaren had mijn vader wel een buizentester, maar die werd nimmer gebruikt en ik heb hem met zijn instemming weer gereduceerd tot een doos met onderdelen.
Voor wat betreft een buizentester kan ik me wel wat voorstellen als je handelt in (gebruikte) buizen. Je hebt dan een inzicht in de prestatie van een buis, mits correct gemeten (en dat doen niet alle testers).
Buizen testen op een tester gebeurt meestal niet onder reƫle omstandigheden, zoals HF eigenschappen, microfonie etc.
Testen van buizen kan vrijwel altijd plaatsvinden in het apparaat, door meting en/of zonder meer uitwisseling.

Apparaten welke altijd in de werkplaats handig zijn, een buisvoltmeter, een signaaltracer en een oscillograaf. Voor radio is een meetzender handig en ook een LF toongenerator.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum