Projectje (Techniek Radio/TV)

door MarcelvdG @, 17.01.2009, 10:20 (5601 dagen geleden) @ tony

Er zijn twee dingen die verantwoordelijk gehouden worden voor het "warme buizengeluid": de vervorming van een enkelzijdige buizenuitgangstrap zonder tegenkoppeling en de niet geheel vlakke frequentiekarakteristiek.

Voor dat eerste volstaat het om een eenvoudig buizenversterkertrapje te gebruiken en deze flink uit te sturen. Je kunt inderdaad ook een radio nemen en via de platenspeleringang erin en via de luidsprekeruitgang eruit gaan (een kristalpickupingang is inderdaad te gebruiken als lijningang).

Het tweede is lastiger omdat de luidspreker, de kast en de interactie van de uitgangstrap met de luidspreker daar een belangrijke rol in spelen. Je zou inderdaad een microfoon voor de luidspreker kunnen hangen, of kunnen proberen de karakteristiek op te meten en na te bootsen met een filter (dat eventueel ook een digitaal filter van een audioprogramma op een computer kan zijn). Dat nameten is nog knap lastig als je het met sinussen in een gewone kamer doet, je meet dan allerlei pieken en dalen die door de kamerakoestiek veroorzaakt worden en niets met de radio te maken hebben.

Als je de luidsprekeruitgang op je mengpaneel aansluit en ondertussen de interne luidspreker aangesloten laat, wordt het geluid waarschijnlijk wat al te warm. Je krijgt dan wel de bult in het laag die ontstaat door de resonantie van de luidspreker, maar niet de afval in het laag die ontstaat door de zogenaamde akoestische kortsluiting. (Met een kast die van achteren gaten heeft, werkt onder een bepaalde frequentie het geluid van de achterkant van de luidspreker het geluid van de voorkant tegen.) Waarschijnlijk kun je dat wel weer corrigeren door het laag op je mengpaneel wat terug te draaien.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum