Er is er een af. (Techniek Radio/TV)

door verbeek @, Zutphen, 21.10.2021, 07:23 (918 dagen geleden) @ PimDriessen
Bewerkt door verbeek, 21.10.2021, 07:32

Dag Pim,

Een weerstand als belasting is een prima eerste begin. De versterker zal echter een luidspreker moeten kunnen aansturen. En die bestaat uit een spoel. De spanning en de stroom door een spoel liggen uit fase; de stroom komt na de spanning. Daarbij tracht de stroom bij een wisselend veld het magnetisch veld ook nog eens in stand te houden. Een complex geheel, dat ook nog frequentie afhankelijk is. Als je luidsprekerbox uit een twee- of meerdere luidsprekers bestaat voor een bepaald frequentiegebied met scheidingsfilters bestaande uit spoelen en condensatoren, ga er dan maar als versterker aan staan!

Ook is de ene luidspreker de andere niet (verschillende inducties door meer of minder wikkelingen op de spreekspoel, dikte van de de draad, grootte van de spoel, wat onbedoelde maar aanwezige capaciteit tussen de wikkelingen etc.). En een losse, niet ingebouwde luidspreker, reageert weer anders dan een in een box.

Het beste wat je kan doen is de luidsprekerbox als belasting te gebruiken die je uiteindelijk voor je versterker installatie bedoeld is, en je versterker daarop af te regelen (trimmen).

Gr. Paul


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum