De mono buizen versterkers zijn afgebouwd. (Techniek Radio/TV)

door Ron Kremer ⌂ @, Groningen, 02.11.2021, 15:50 (907 dagen geleden) @ PimDriessen
Bewerkt door Ron Kremer, 02.11.2021, 16:38

Pim, Om eventuele overshoot te lijf te gaan zou je, om te beginnen, over R4 een RC serie-combinatie van 2k7 en 470pF kunnen zetten. Die combinatie op zich geeft een -3dB punt van ca. 125kHz.
In de praktijk zal het door omliggende componenten iets lager liggen maar je hebt een begin.

Heb je nog overshoot vergroot dan de C en kijk wat er gebeurt. Heb je bij 1 kHz al afgeronde hoeken op de voorflanken verklein de C naar een naastliggende lagere waarde.
Heb je een goede combinatie gevonden dan kun je nog proberen te optimaliseren door de R een factor x groter te nemen en de C een factor x kleiner te maken. De totale RC tijd blijft in dat geval gelijk.
Bijvoorbeeld R 1,5 x zo groot en C 1/1,5 zo klein.

De reden van deze optimalisatie is om de 1e versterkertrap zo weinig mogelijk te belasten door het netwerkje bij vooral de hogere frequenties.

Wat me ook opvalt is dat de tegenkoppelketen R3 en R15 uit erg lage weerstandswaarden bestaat. Ik zou die wat verhogen, R3 bijvoorbeeld naar 100 Ohm en R15 in verhouding evenveel vergroten. Op zich maakt dat voor de mate van tegenkoppeling nets uit maar als je ook over R15 nog iets wilt doen m.b.t. overshoot (een C of RC netwerkje parallel) dan kun je daar met kleinere waarden werken.
Je hebt daarnaast R15 nu op 150 Ohm staan (is bijgeschreven), dat zou best zodanig te klein kunnen zijn dat ook de uitgangstransformator die zwaardere tegenkoppeling die daardoor ontstaat niet goed meer aan kan. (het maakt meer dan 7dB uit met de origineel genoemde 360 Ohm)

Vr. groet, Ron

--
PA0RKG.....even if the plate glows red, the tube isn't dead !!


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum