Buizen versterker oscilleert (Techniek Overig)

door soundman2 @, Wouw, 24.11.2021, 10:10 (7 dagen geleden) @ Paul Brouwer
Bewerkt door soundman2, 24.11.2021, 10:22

De gloeidraden worden gevoed uit batterijen. Het lijken twee gescheiden circuits. Als dat niet het geval is, kan daar een ongewenste koppeling optreden, temeer omdat het gloeidraadcircuit op geen enkele manier ontkoppeld is voor audio signalen.
DC voeding voor gloeidraden wordt wel meer toegepast, maar dan voor versterkertrappen waar heel kleine signalen worden versterkt, zoals microfoon en MD voorversterkers. De signalen in de eindversterker zijn al dermate groot, dat een volgens de regels gemonteerde versterker vrijwel nooit last heeft van brom via de gloeidraden. Is het verschil al eens (selectief) gemeten? DC voeding lijkt dan ook overbodig, terwijl de benodigde gelijkrichters een paar ampère schakelen en fikse ratelstoring op kunnen leveren.
Kennelijk is het ontwerp gemaakt voor een geselecteerd triootje buizen en is daardoor gevoelig geworden voor de spreiding in onderdelen. Aangezien buizen ook onderhevig zijn aan veroudering en het ontwerp kennelijk weinig bestand is tegen toleranties, zal de versterker in de toekomst zeker een zorgenkindje blijven.
Als de vroegere buizentelevisietoestellen (met soms wel 30 buizen)ook zo ontworpen waren, zou de ellende niet te overzien zijn geweest. Die dingen speelden meestal nog met totaal versleten buizen.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum