Buizen versterker oscilleert (Techniek Overig)

door Robert Gribnau ⌂ @, Den Haag, 28.11.2021, 09:22 (51 dagen geleden) @ huub.jak

Ik neem aan dat je reageerde op de foto's in deze post: Post Pim

Op de foto's zijn de smoorspoel (Philips 7833) en de ringkerntransformator voor de gloeispanning te zien. Tussen de smoorspoel en de ringkerntransformator zit ongeveer een vingerdikte afstand. De ringkerntransformator heeft een zeer klein magnetisch strooiveld en zal de werking van de smoorspoel niet beïnvloeden. Verder lopen de draden van en naar de smoorspoel met voldoende afstand van andere draden naar de (vermoedelijk) dubbele elco in het voedingsdeel.

Van 'sproeien' zal beslist geen sprake zijn. Het spanningsverschil van ca. 320 V is daar veel te laag voor. Sproeien is overigens een term die bij veel hogere voltages past (zoals die voorkomen in het deel voor horizontale afbuiging en rond de anode van beeldbuizen in televisies met buizen).

Bedenk nog dat de aansluitdraden van menig uitgangstransformator gewoon als één of twee (één bundel voor de primaire en één bundel voor de secundaire) bundels uit de transformatorbehuizing komen (n.b.: de Unitran uitgangstransformator in Pim's versterker heeft aparte aansluitpinnen, dus geen bundel van aansluitdraden). Juist in en rond de primaire van een uitgangstransformator komen de hoogste spanningsverschillen voor (tot ongeveer twee maal de voedingsspanning). Toch heb ik het nog nooit meegemaakt dat het in zo'n bundel tot sproeien of iets dergelijks komt, terwijl in wat zwaardere versterkers de spanningen nog een stuk hoger zijn dan in de versterker van Pim (wat voedingsspanning in een push-pull versterker betreft ben ik tot nu toe blijven steken bij ca. 420 V, hetgeen betekent dat in een bundel van uitgangsdraden van de primaire spanningsverschillen van ruim 800 V voorkwamen).

Het is tof van je dat je Pim wil helpen maar het helpt niet echt als je dingen schrijft die niet kloppen. Ik weet dat je ooit een single ended versterker met 807's hebt gebouwd. Maar hoeveel andere versterkers heb je gebouwd?

Groet,
Robert


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum