Warm geluid of lineair, of toch allebei? (Techniek Overig)

door Ben Koehorst @, Maartensdijk, 24.11.2021, 16:44 (6 dagen geleden) @ gerard

Pas op dat je geen appels met peren vergelijkt. Veel mensen op dit forum zijn vooral de "ouderwetse" tafelradio gewend. Daarin zitten vaak luidsprekers die zomaar enkele procenten vervorming produceren. Bij zulke luidsprekers is het natuurlijk zinloos om een hoogwaardige versterker te gebruiken. Maar moderne weergevers presteren aanzienlijk beter, zie de figuur. Deze FFT is gemeten een bij SPL van 82,4dB en betreft de complete installatie. De THD van die complete installatie incl de luidsprekers is 0,165% Dat is heel andere koek. Maar het betreft hier wel een sinusmeting. En in muziek komen eigenlijk geen sinussen voor.

[image]

Ik ben zelf al enkele jaren bezig met het ontwikkelen van een hoogwaardige buizenversterker. De stand van zaken m.b.t. de harmonische vervorming is:

0,003% THD bij 1W
0,008% THD bij 5W
0,012% THD bij 10W
0,02% THD bij 20W
0,02% THD bij 40W
0,18% THD bij 80W

Er bestaat een e-mailgroep, de z.g. "TubeSociety", opgericht en gemodereerd door Menno vd Veen. Zie ook https://www.mennovanderveen.nl/cms/index.php/nl/ Daar houdt men zich o.a. bezig met dit soort problematiek. Razend interessant is ook http://www.pmillett.com/etf_sod.htm

Maar als je het mij vraagt hoort dit onderwerp niet echt op dit forum thuis. Zie art 1.1 van de forumregels.

--
M.v.g.
Ben


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum