Warm geluid of lineair, of toch allebei? (Techniek Overig)

door verbeek @, Achter in de Achterhoek, 26.11.2021, 08:06 (62 dagen geleden) @ gerard

Een versterker is een onderdeel van de geluidsketen, goed omschreven in het boek van Slot, Van microfoon tot oor. Alle vervormingen kan je bij elkaar optellen, en dan zie je, zoals eerder gezegd, dat de luidspreker een grote bijdrage levert in het vervormingscijfer.

Dit kan je redelijk compenseren door twee identieke luidsprekers in een afgesloten tunnel of buis te plaatsen, uit fase. Dus als de ene conus naar voren beweegt, gaat de andere conus naar achteren (isobaric (gelijke druk) of compound systeem genoemd). Extra voordeel daarvan is dat de box de helft van een gewone box kan zijn (Vas/2). Dat gaat niet voor niets,de versterker moet wel twee keer meer vermogen leveren, maar dat is (zeker voor huisinstallaties) geen probleem.

Ons oor heeft geen lineair verloop wat gevoeligheid betreft, zie de Fletcher Munson kromme. M.a.w., naarmate het geluidsniveau daalt, wordt ons oor ongevoeliger voor lage tonen. Bij (buizen)radio's wordt dat gecompenseerd door op de volumepot één of zelfs twee aparte aansluitingen te maken om bij een laag geluidsniveau het hoog wat te filteren, waardoor de lage tonen sterker naar voren komen (het warme geluid).
Door dit effect hoor je als het ware het geluid wat je anders op het normale geluidsniveau beleeft.

Ga eens naar een klassiek concert en kies voor de beste plaats, achter in de zaal op het balkon. Bij een groot symfonie orkest komt het geluid als een golf op je af. Geweldig. Dat is in een huiskamer niet te realiseren, ook niet met een versterker met minimale vervorming, of met een hoofdtelefoon (oortjes).
Heb je een goede installatie, zet deze dan eens in de badkamer. Klinkt voor geen meter. De luisterruimte heeft dus ook grote invloed op wat wij beleven. Daarbij (vindt ik) dat goede muziek , zelfs vervormd of van slechte kwaliteit, mooi is, als de koude rillingen over je rug loopt. Daar brengt een versterker van 0,001% met wat ook vervorming dan ook, geen verandering in.

Gr. Paul


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum