Rogers-Majestic, onderdeel en afstembandjes (Techniek Radio/TV)

door gerard ⌂ @, Zeist, 06.12.2021, 16:09 (865 dagen geleden)

Laatst ben ik naar Canada geweest voor het huwelijk van mijn dochter en daar heb ik een Rogers-Majestic 9M523 uit 1939 gekocht. Een toestel, uiteraard voor 120V, met midden en kortegolf en vier voorkeuzetoetsen:

[image]

Het is ook bekend als Rogers 15-54a en daarvan gebruik ik het schema. Het meeste aan het schema is niet heel geheimzinnig al zitten er wel een paar vreemde details in. Let bv maar eens op het gloeicircuit: hoewel het een wisselspanningstoestel is met voedingstrafo, worden de gloeidraden in serie gevoed in het primaire circuit! Drie in serie op 120V en twee op een aftak van de primaire. Het chassis is dus op zich netgescheiden maar onder het chassis zitten op millimeters afstand overal netverbonden gloeidraden. De schaallamp is een 120V lamp die ook in het primaire circuit zit.

In het roostercircuit van de AF lamp en van de IF lamp heeft het schema twee mij onbekende onderdelen, BC1 en BC2 in het schema. Het zou misschien een voorspanningscel kunnen zijn? Hoewel volgens "Zoo... werkt de radio!" het gebruik van batterijen als voorspanning al lang uitgefaseerd was. Wat zijn dit voor onderdeeltjes en kan ik ze eventueel door iets vervangen wat nog leverbaar is? Hier is een foto:

[image]

De voorkeuze werkt vrij simpel maar ik weet nog niet zo goed hoe ik het moet herstellen. Naast de as van de afstemcondensator zitten vier wieltjes, die je met een voorkeuzeknop naar achteren kunt schuiven. Zo'n wieltje staat precies in de stand waarin je de varco wilt hebben voor die zender. Rond de as van de varco en het wieltje zit een bandje dat dan de as van de varco meetrekt in de juiste stand. Voor het instellen van de voorkeuzes kun je de knop iets losdraaien, het wieltje draait dan vrij in de schuif zodat je kunt afstemmen en dan het wieltje in de juiste positie verzet.

[image]

Die paar millimeter beweging van de trekbandjes moet dus de afstemcondensator in de goede stand zetten, inclusief de schaalaanwijzing. Die moet natuurlijk soepel lopen en gelukkig heeft dit toestel de soepelst lopende afstemming die ik in jaren heb gezien. Toch is er nog wel enige kracht nodig en de bandjes zijn dan ook allemaal vergaan en gebroken. Ze lijken van een vorm van geïmpregneerd textiel. De bandjes zitten met een ponsnietje in de as en de wieltjes. Ik zal dus nieuwe trekbandjes moeten monteren en dit zal toch wel vrij nauwkeurig moeten gebeuren, en redelijk sterk, op een plek waar ik moeilijk bij kan.

Chassis ziet er van boven nog wel heel bruikbaar uit, en als je het uitkast komt de luidspreker mee zoals dat meestal is bij Amerikaane toestellen.

[image]

Achterop zitten schroefklemmetjes. Eentje is om te kiezen tussen radio en phono. Om platen te draaien moet je dus met een schroevendraaier aan de gang! De andere heeft de aansluiting voor de net-antenne, die je ook eventueel kunt aarden, alleen is er dan geen alternatieve antenne-aansluiting! Dus het is hier net of niets.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum