Rogers-Majestic, onderdeel en afstembandjes (Techniek Radio/TV)

door gerard ⌂ @, Zeist, 07.12.2021, 11:12 (870 dagen geleden) @ Robert Gribnau

Over de voorspanningscellen: Misschien The Mallory Bias Cell

Ja, Robert, meteen goed! Interessant artikel ook, dat weinig te raden over laat. Leuk dat ze schrijven "gaat langer mee dan een C of R", inderdaad hebben die componenten ook niet het eeuwige leven.
En Soundman zit ook helemaal in de goeie hoek, de draadconstructie is inderdaad een klemmetje waar de batterij gewoon in zit. Op de meter wijst hij helaas nog maar 0,2mV aan dus nu is de fut er wel een beetje uit....

Ik kan de uitgedoofde BC's vervangen door een knoopcelletje of AAA batterijtje. Ik denk dat een knoopcelletje de voorkeur heeft, al twijfel ik bij BC1 voor de MF-buis.

BC2 voor de AF-buis zit direct in de roosterleiding en daar zal beslist geen stroom uit getrokken worden. Bovendien is deze signaalvoerend! Zou ik daar een AAA batterij in hangen, dan krijg je misschien ongewenst capacitieve koppeling met oscilleren als gevolg. Bovendien, de houder kan ik gewoon laten zitten en er een knoopcelletje in maken.

Voor BC1 ligt het iets anders, die zit in het AVC circuit is gekoppeld met de roostercircuits van meng en MF buis. Hij wordt belast met de lekstromen van C19 en C12 (ook wanneer het toestel uit staat!), waardoor een knoopcelletje misschien toch eerder leeg gaat dan me lief is. Moet dan misschien over 20 jaar de boel weer open schroeven! O ja, en BC1 is niet signaalvoerend, voor wisselspanning is hij geaard dus geen gevaar voor in- of uitstraling als ik de AAA met wat grotere body monteer.
Toch denk ik dat een knoopcelletje ook hier de aangewezen uitweg is, ook omdat ik die gewoon in het bestaande houdertje kan plaatsen.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum