Stereodecoders afregelen (Techniek Radio/TV)

door soundman2 @, Wouw, 18.12.2021, 23:02 (860 dagen geleden) @ castafiore2010

Je kunt de afregelvoorschriften van diverse toestellen en decoders vinden in de schematheek van de NVHR. Een stereo-encoder sluit je aan op de antenne-ingang van het toestel.

Kan ook op de ingang van de decoder!

Op de recorder-uitgangen van het toestel sluit je een tweekanaals scoop aan. Op de encoder vind je schakelaar voor links signaal en rechts signaal en piloottoon aan of uit. Dan is het een kwestie van kijken, wat er gebeurt.

Kanaalscheiding kun je gewoon meten met een voltmeter, het is geen kijkwerk.

Meestal is het verdraaien van een instelpotmetertje alles wat nodig is.

Dat zit meestal alleen in de PLL decoders.

Van spoelkernen moet je afblijven.

Vertel er dan ook bij waarom. Afgestemde kringen kunnen door allerlei omstandigheden veranderen, waardoor ze niet optimaal functioneren.

Verwacht geen wonderen van dit soort matrix-decoders, de kanaalscheiding is matig en over de fasegelijkheid van beide kanalen moeten we het maar helemaal niet hebben.

Ik heb pas nog een aantal matrixdecoders afgeregeld (B&O) en de kanaalscheiding was ruim 30dB. Ik weet dat er veel betere decoders zijn, maar met 30dB is het stereobeeld helemaal niet onaardig.

Succes met het klusje!

Ik krijg het idee dat je nooit een decoder hebt gerepareerd of afgeregeld en dat je het eveneens aan de juiste middelen ontbreekt.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum