Stereodecoders afregelen (Techniek Radio/TV)

door MarcelvdG @, 19.12.2021, 15:27 (858 dagen geleden) @ soundman2
Bewerkt door MarcelvdG, 19.12.2021, 15:40

Als je het signaal direct op de decoder zet, kun je niet compenseren voor de afval van het middenfrequentfilter. Als het mogelijk is om de amplitude van het L - R-signaal bij te regelen, kun je dan ook beter het signaal door het hele signaalpad laten lopen . Als dat toch niet mogelijk is, maakt het niet uit.

Hoe zou je de de afval van een MF versterker in de decoder moeten compenseren?
Als de bandbreedte van de MF versterker te klein is (geworden), dan zal de S informatie verloren gaan en is een goede decodering niet meer mogelijk.

Dat klopt natuurlijk, maar stel je voor dat je een FM-stereoradio hebt waarvan het middenfrequentfilter precies zo werkt als het ontworpen is. Dan nog zal de overdracht van het middenfrequentfilter geleidelijk een beetje aflopen als je van het midden naar de randen van het kanaal gaat. Het gaat mij om het compenseren van het effect dat dat op de kanaalscheiding heeft.

Bij grote frequentiezwaaien en relatief hoge modulerende frequenties draagt het middenfrequentfilter bij aan de vervorming van de radio (want de relaties tussen de Besselcomponenten worden door het filter verstoord). Filters met een nette fasekarakteristiek in de doorlaatband veroorzaken minder audiovervorming dan filters die geen nette fasekarakteristiek in de doorlaatband hebben - waarom dat is weet ik overigens ook niet precies. Analoge filters met een nette fasekarakteristiek zijn of erg ingewikkeld (steil filter plus fasecorrectienetwerk), of ze hebben een slap afvallende overdracht die dus in de doorlaatband al wat inzakt. Meestal gebruikt men die laatste variant.

Wanneer de frequentiezwaai klein is vergeleken met de modulerende frequentie, komt de afval van het middenfrequentfilter 1:1 in het multiplexsignaal terecht (althans wanneer de amplituderespons van het filter symmetrisch is en de faserespons niet al te woest is). Als de zwaai klein is vergeleken met de modulerende frequentie, bestaat het FM-spectrum uit de draaggolf, een paaltje op de modulerende frequentie boven de draaggolffrequentie en een paaltje op de modulerende frequentie onder de draaggolffrequentie, de andere componenten zijn te verwaarlozen. De amplitudes van die paaltjes zijn ongeveer gelijk aan de draaggolfamplitude maal de helft van de frequentiezwaai gedeeld door de modulerende frequentie. Worden die paaltjes boven en onder de draaggolf bijvoorbeeld 1 dB verzwakt door het middenfrequentfilter, dan heb je het signaal dat hoort bij een 1 dB zachtere modulatie, en heb je na demodulatie dus ook een 1 dB te zacht signaal.

Wanneer de zwaai niet klein is vergeleken met de modulerende frequentie, dan wordt het allemaal erg ingewikkeld, maar als het gelukt is om het middenfrequentfilter zo te ontwerpen dat het weinig aan de vervorming bijdraagt, dan moet de invloed van de filterafval ongeveer hetzelfde zijn als wanneer de zwaai klein is vergeleken met de modulerende frequentie. Een signaalafhankelijke overdracht zou immers duiden op niet-lineair gedrag en dus vervorming opleveren.

Stel dat je de kanaalscheiding meet met een modulatiefrequentie van 1 kHz. Bij 1 kHz van de centrale frequentie zal het middenfrequentfilter minder afgevallen zijn dan bij 37 kHz en 39 kHz van de centrale frequentie, dus het links - rechts-signaal zal wat te zwak zijn vergeleken met links + rechts. Als het bijvoorbeeld 0,5 dB scheelt, beperkt dat de kanaalscheiding tot 30,82 dB, als het 1 dB scheelt, beperkt het de kanaalscheiding tot 24,81 dB. Dat valt te verhelpen door links - rechts een beetje op te halen.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum