Loewe Opta F3445 Boosterspanningproblemen (Techniek Radio/TV)

door Gert Wouters @, 19.12.2021, 10:56 (853 dagen geleden) @ Maarten Bakker

Ik heb nog een Loewe Opta Thalia in gebruik (23" zwart/wit meubeltje uit '57) en daar zijn echt alle onderdelen van eigen makelij. Op de condensatoren, trafo's enz staat Loewes logo op.
De tv haalde ik uit een woonkamer van een overleden oude dame, maar het toestel had uiteraard jaren (droog) stilgestaan. Na het stilletjes laten starten waren de meeste onderdelen en condensatoren nog bruikbaar. Kwaliteit bleek toen toch een belangrijk punt voor die mannen. Ik weet niet meer precies hoelang ik die in bezit heb. Omdat het zo'n grote ronde beeldbuis is vond ik hem steeds bijzonder en kijk er geregeld op. Hij is niet meer stuk geweest sinds de reparatie. Bewust de condensatoren laten zitten omdat ik wou weten wat die gingen doen. Het zou me verwonderen dat ik zo'n model ooit nog eens tegenkom. Moet een godsvermogen gekost hebben toen.

Ik dacht dat het later in de Studio 70 was met C9001 chassis (productie ergens rond 1990), daar kwam je ook lijntrafo's tegen van Philips. Hij zou van uitzicht zo uit een G110 geplukt kunnen zijn.
Ik heb daar massa's van onder ogen gehad en geen enkele keer een kapotte lijntrafo, vergeleken met een G110...:-D

Een komische kanttekening bij deze: vanaf de C5000 ontlaadt elke Loewe zijn hoogspanningsrest op de beeldbuis. De C9001en met zo'n Philips lijntrafo deden dat niet. Er hing dan een grote sticker rond het hoogspanningskabeltje: "ACHTUNG Hochspannung nicht entladen!!! " En inderdaad, best dat je de boel ontlaadde met een dikke weerstand, want je trok me daar nogal een vonk anders. Vonden de ITT Digivision IC's niet zo prettig.

Wat ik maar wil zeggen: ik hoop dat in toestel waar dit topic over gaat de trafo met dezelfde kwaliteit ontworpen is als in bovenstaande voorbeelden.

Ik werk er vandaag verder aan!


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum