Géén Anodespanning ef89 Blaupunkt Riviera 2440 (Techniek Radio/TV)

door soundman2 @, Wouw, 14.03.2022, 11:45 (776 dagen geleden) @ Koen

Even snel. Buis eruit en meten op de anodeaansluiting. Spanning aanwezig? , dan zit er in elk geval geen sluiting naar aarde in het voedingstraject van de anode. Mogelijk is dan een onderbreking of een zeer hoogohmig geworden weerstand in die keten de oorzaak.
Methode twee, gewoon beginnen bij de bron , het lijntje waar de rest ook door gevoed wordt en dan het pad naar de buis volgen.
Ga je voorbij een weerstand, waar voor de weerstand nog wel spanning aanwezig was en daarna niet meer , dan is of de weerstand onderbroken, of daarachter zit een sluiting. Die kun je beide ook weer meten.
Condensatoren naar aarde kunnen sluiting maken. Als je een verdacht exemplaar hebt, knip hem even los aan een kant. Zo ontfutsel je het toestel de fout. Je kunt alles beredeneren en vervangen wat het allemaal zou kunnen zijn, maar fouten eruit meten gaat veel sneller met minimaal werk. Daarna gewoon het defecte onderdeel vervangen of herstellen als dat kan. Sommige condensatoren zijn notoir slecht na vele jaren.
Preventief vervangen kan, maar als ze niet op plaatsen zitten waar het veel schade kan, kun je ze ook laten zitten. Uitwisselen doe je een voor een, Als je alles tegelijk doet en de radio werkt niet meer, moet je alsnog gaan zoeken naar een nieuwe fout.
De koppelcondensator naar het rooster van de eindbuis en de condensator die vaak aanwezig is van de uitgangstrafo naar aarde kunnen een defecte eindbuis of uitgangstransformator opleveren die moet je na tig jaar wel vernieuwen als ze dubieus zijn.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum