BX221U (Was BX310U) (Techniek Radio/TV)

door gerard ⌂ @, Zeist, 16.03.2022, 12:33 (774 dagen geleden) @ Wim Stuiver

Sorry ik was een paar dagen met wat andere dingen bezig en zie nu pas je vraag weer.

Twee jaar terug heb ik een BX210U gerepareerd met vrijwel eendere voeding. Daarin heb ik niet het Sanshin schema gebouwd, dat is best een stevige verbouwing, maar alleen de ballast-weerstand door een condensator vervangen.
Als ik het schema goed lees, is het knooppunt R4/R3 NIET verbonden met de anode van B5. De lijnen kruisen daar, maar op de kruising zie je hoogstens een stofje, geen stipje.
Er is dus simpelweg 1 ballast, bestaande uit de weerstanden R3/R4 (op de groene straalkachel) en R5 (een NTC). De NTC heb je niet meer nodig met een capacitieve ballast omdat die een vrijwel perfect constante stroom doorlaat. Je hoeft in jouw radio alleen maar het triplet R3/R4/R5 te vervangen door een condensator van 1,5uF. Dus maak bv de verbinding van de groene straalkachel naar de NTC R5 los. Soldeer de condensator tussen knoop R2/R3 en knoop R5/L1.
Gezien de mogelijkheid een onaangename schok te krijgen bij aanraken van de stekkerpennen, adviseer ik over de ballast-C een bleederweerstand van 200k aan te brengen.

Op mijn pagina over de BX210U staat dit ook vermeld en een fotootje erbij. Verder heb ik in dat toestel de katodeweerstand van de eindbuis iets verhoogd om het verbruik nog een beetje te temperen. Totaal ga je dan terug van 43 naar 30W dissipatie.

Als je de radio zo modificeert, zal hij ook nog gewoon op 110V kunnen spelen. In de 110V stand staan de gloeidraden samen op de netspanning, en de schaallamp met de ballast. De lamp zal dan minder hard branden (en helemaal niet op gelijkstroom), maar de radio speelt gewoon als je hem op 110V wissel of gelijk aansluit.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum