BX221U (Was BX310U) (Techniek Radio/TV)

door gerard ⌂ @, Zeist, 18.03.2022, 16:11 (772 dagen geleden) @ Wim Stuiver

De Philips BX221U heb ik inmiddels weer in elkaar met een weerstand in serie met de netvoeding om een voltagedrop van 10 Volt te krijgen.

Nou, altijd mooi om zoiets te horen.

Dan even over die voltage drop. Die is niet echt heel hard nodig, en er is een (in mijn ogen) nog mooier alternatief.
Waarom niet echt nodig? De radio’s zijn gemaakt voor 220V, maar men ging al uit van een marge van 10%, dus met alles binnen de range 200-240V speelt een uutje in principe prima. En ook een stukje daarbuiten nog geen problemen te verwachten. Wel zal, bij hogere netspanning, het verbruik (warmteontwikkeling) flink toenemen, maar voor incidenteel spelen is de hogere netspanning eigenlijk nauwelijks een probleem.
En dit Alternatief. Toen ik laatst op zoek moest naar vervangende schaallampjes voor een BX645U, van 19V 97mA, vond ik bij allekabels.nl lampjes van 24V 97mA, ook nog met de mooie langgerekte vorm die je in radio’s nodig hebt. In de BX645U zitten er twee, dus op twee heel mooie plekken wordt nu 5V extra weggewerkt. Net als in een serieweerstand gaat hier natuurlijk 1W in zitten, maar met deze oplossing wordt die Watt in gezellig licht achter de schaal omgezet.

Jouw radio heeft maar 1 lampje… als die het nog doet lekker laten zitten! Maar ga je een keer nieuwe schaallampjes voor universeeltoestellen kopen, dan zijn die 24V-pitjes misschien een leuke tip.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum