Verdachte voedingstrafo (Techniek Overig)

door ejrietbergen ⌂ @, Schiermonnikoog, 21.04.2022, 11:28 (708 dagen geleden)

Hi guys

Ben inmiddels bezig om een instrumentversterkertje te ontwerpen op basis van donororganen uit een bandrecorder (Philips EL 3514).

Het apparaat was niet ongeschonden: de spanningscarrousel was verdwenen en de primaire kant van de voedingstrafo was aan het netchassisdeel vastgesoldeerd met beide 110 Volt windingen (S1 en S2b) in serie.
De in de trafo gestoken smeltzekering (Z1) was uit de voedingslijn gehaald, maar die was dan ook open. Verder natuurlijk overal draden zwart snot waar snaren hadden gelopen en als klap op de vuurpijl een PL95 op de plaats van de EL95.

Aan de positieve kant: speaker, uitgangstrafo en motor (misschien kan ik er een kleine Leslie van maken) zijn goed op een paar verbogen ventilatorblaadjes na. Verder veel mooie mosterd-C’s, en ook de voedingstrafo leek in eerste instantie toch in orde. Ik heb hem met een nieuwe spanningscarrousel (dank aan Martin!) op een broodplank gemonteerd en ben aan het meten geslagen.

Koud gemeten kloppen de gelijkstroomweerstanden van de diverse wikkelingen. Met een Variac en stroombegrenzing komen de secundaire spanningen overeen met het schema. Het idiote is alleen dat de trafo zonder enige belasting aan de secundaire zijde een dikke 500 mA trekt. Het blikpakket warmt heel snel op en het begint naar warme trafo te ruiken.

Herkennen jullie dit soort verschijnselen en is hier nog iets aan/mee te doen? Zo ja, wat?

Als altijd benieuwd naar jullie antwoorden, vrgr, EJ

--
Dingen moeilijk maken is makkelijk, dingen makkelijk maken is daarentegen moeilijk.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum