Verdachte voedingstrafo (Techniek Overig)

door ejrietbergen ⌂ @, Schiermonnikoog, 22.04.2022, 08:55 (707 dagen geleden) @ doeve

Beste Henk

hierboven beschrijven Frank (Franc) en Henk (Soundman2) twee methoden die je kan gebruiken om de juiste aansluiting van de primaire wikkelingen te bepalen. Ik geef je even een samenvatting.

Nadat je zonder spanning op de trafo en alle aansluitingen los met een multimeter hebt vastgesteld dat er geen foute kortsluitingen of open windingen zijn, zet je met een variabele transformator (Variac) een bescheiden wisselspanning (1 Volt is al genoeg, nooit meer dan 4) op de gloeistroomwikkeling.
Je kiest voor de gloeistroomwikkeling omdat deze het meest robuust is (geschikt voor de hoogste stromen) en aan de draaddikte dus makkelijk herkenbaar is.
Als je geen Variac hebt, kan je ook een ouderwetse Märklin-transformator (van voor de digitalisering van de speelgoedspoortrein) gebruiken die tot 16 Volt wisselspanning kan leveren. PAS OP: beide zijn vaak autotrafo’s en de uitgang is dus via langere of kortere weg met het lichtnet verbonden.

Met de Variac op de gloeistroomwikkelingen meet je de door de primaire wikkelingen afgegeven spanningen eerst afzonderlijk. Ook hier oppassen: deze kunnen behoorlijk hoog zijn.

Henk heeft de beschikking over een scoop en vergelijkt op het scherm de fase van de verschillende primaire wikkelingen. Zo weet je hoe je ze op elkaar moet aansluiten.

Frank gaat proefondervindelijk te werk: Hij sluit twee wikkelingen op elkaar aan en meet de resulterende spanning. Is deze gelijk aan de bij elkaar opgetelde afzonderlijke spanningen dan is de aansluiting goed, is de een van de ander afgetrokken dan is de aansluiting fout. Doe dit in eerste instantie altijd maar kort want als het fout zit, heeft de trafo daaronder te lijden, en merk op dat als je een wisselspanning van 130 Volt aftrekt van een wisselspanning van 110 Volt je een wisselspanning van 20 Volt overhoudt: wisselspanningen zijn niet positief of negatief.

Beide methoden leveren uiteindelijk hetzelfde resultaat: je weet hoe je de primaire wikkelingen moet inzetten.

Succes, vrgr, EJ

--
Dingen moeilijk maken is makkelijk, dingen makkelijk maken is daarentegen moeilijk.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum