Buizenboek (Gezocht)

door Robert Gribnau, 03.09.2022, 12:45 (602 dagen geleden) @ Armand
Bewerkt door Robert Gribnau, 03.09.2022, 13:03

Bedankt voor de 'thumbs-up' Armand. En ja, het was een enorme klus.

Hoe de fouten zijn ontstaan, werd in veel gevallen al doende wel duidelijk maar dat is inmiddels wel wat in mijn geheugen weggezakt (als ik dat ook zou hebben bijgehouden, zou de klus nog veel groter zijn geweest).

Maar ik herinner me nog wel het een en ander. Zo is in het hoofdstuk 'trioden' meermaals de fout gemaakt om als roosterspanning de afknijpspanning te vermelden, dus de roosterspanning waarbij de anodestroom bij de vermelde anodespanning vrijwel 0 mA is. Men had echter de roosterspanning moeten vermelden die past bij de in de figuren vermelde anodespanning en anodestroom.

Als voorbeeld de 6AM4. Dit is de figuur uit een Muiderkring handboek:

[image]

Waarschijnlijk hebben de opstellers van de handboeken gebruik gemaakt van datasheets van Tung-Sol en/of General Electric. Zie:

6AM4 Tung-Sol
6AM4 General Electric

In deze datasheets wordt de afknijpspanning vermeld, te weten: -6,5 V. De roosterspanning die past bij Va = 200 V en Ia = 10 mA wordt echter niet expliciet vermeld, maar is eenvoudig te berekenen omdat de waarde van de kathodeweerstand wel wordt vermeld, te weten: 100 Ohm. De kathodespanning zal bij 10 mA dus 1 Volt zijn, oftewel: De juiste roosterspanning is -1 V.

Zeker als je deze handboeken zou gaan gebruiken voor het testen van buizen zal het (dus) vaak fout gaan. Je verwacht voor de 6AM4 dat Ia = 10 mA bij Va = 200 V en Vg = -6,5 V, maar er zal dan dus vrijwel geen anodestroom lopen. De conclusie zou dan zijn dat de buis versleten is, terwijl dat helemaal niet het geval hoeft te zijn.

Om toch iets positiefs over de Muiderkring handboeken aan te geven: Ze bevatten zeer weinig fouten daar waar het gaat om welke pin met welke electrode is verbonden. Daar zijn deze handboeken dus nog wel goed voor te gebruiken.

Groet,
Robert


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum