Uitgangstransformator impedantiemeting (Techniek Radio/TV)

door soundman2 @, Wouw, 24.09.2022, 20:36 (552 dagen geleden) @ Leo Bolier
Bewerkt door soundman2, 24.09.2022, 20:58

De impedantie ligt vermoedelijk midden in het tolerantie en het werkbereik van de transformator. Veel uitgangstransformatoren werden ook ontworpen voor de destijds gangbare eindbuizen. Zo wilde de EBL21 en ook de EL41 als veel gebruikte eindbuis 7000 Ohm zien. De latere EL84 had liever 5200 Ohm in de anodeleiding.
Omdat uitgangstrafo's ook defect raakten in toestellen heeft Philips voor de service een klein aantal trafo's uitgebracht waarop meer aftakkingen zaten. Die trafo's konden heel veel defecte transformatoren vervangen. Dat was voor de service heel handig. Bij de servicetransformatoren zaten lijsten met codenummers die ze konden vervangen.

Het zou dan toch een stuk logischer zijn om alleen de transformatie verhouding op te geven (en natuurlijk het vervormingsvrij over te brengen vermogen).

Je vergist je in de kennis van veel reparateurs en ook zelfbouwers.
Veel techneuten repareren wel van alles, maar dan omdat ze een truukje geleerd hebben. Dat kwam ook in mijn familie voor.
Om zelf aan een trafo te rekenen misten ze gewoon de kennis.
Als voorbeeld geef ik een simpel probleem aan dat veel "elektronici" ook nu niet weten hoe een Led aangesloten moet worden er waarom dat zo moet.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum