Uitgangstransformator impedantiemeting (Techniek Radio/TV)

door soundman2 @, Wouw, 27.09.2022, 15:15 (579 dagen geleden) @ Ger Fust
Bewerkt door soundman2, 27.09.2022, 15:37

Tja, blijft toch een vraag voor mij. Ik meet mijn leven lang luidsprekers van allerlei soorten pluimage en merken. In het begin heb ik daar zelf een meetbrugje voor gemaakt, gebaseerd op de brug van Wheatsone.
[image]
[image]
In het ding zitten alleen weerstanden. Klein nadeel, je hebt er nog twee toestellen bij nodig, een generator en een ac voltmeter.

Ik heb altijd gemeten met 1000Hz en kwam altijd in de buurt van door fabrikanten opgegeven waardes.
Ook mijn LCR meters werken met 1 KHz, met dezelfde resultaten.
Ik kwam zoals gezegd de Apart impedantiemeter tegen op de beurs voor een belachelijk lage prijs. Het toestelletje zag er uit als nieuw en weinig of niet gebruikt.
[image]

Ik kon vrijwel geen enkele luidspreker goed testen en ging uit van een defecte aankoop.
Wel hoorde ik meteen dat de meter niet op 1000 Hz testte maar dat bleek 330 HZ, overeenkomstig de opgave van apart.
Hoewel ik geen schema van de meter heb, heb ik wel de oscillator kunnen localiseren en na het wijzigen van een condensator waarde meet het toestel bij 1000Hz. Kennelijk is de meterkant niet frequentiegevoelig. De gemeten waardes kloppen nu met de verwachting.
Ik denk dat de aanbieder van de meter er ook niets mee kon als hij systemen moest testen en daarom de meter gedumpt heeft.
Ook meters van bijv REDSTAR, een audio importeur van vroeger Geloso en tegenwoordig Paso brengt een impedantiemetertje in de handel en dat meet ook bij 1000Hz. TOA, ook geen kleine fabrikant meet eveneens met zijn testers bij 1000 Hz
Toch wordt er door diverse lieden gezegd dat meten bij 330 Hz de juiste meting is.
Wie kan mij dat uitleggen?
Overigens weet ik echt wel dat luidspekerimpedanties zeer frequentieafhankelijk zijn. Bij 100 Volt systemen met vele trafo's in het netwerk meet je bij te lage frequenties een dermate lage impedantie, dat je denkt aan een defect en ook de rekenwijze van belastingen in een 100Volt net is belangrijk om de uitgang van de versterkers goed aan te passen.
Het is dus zaak dat je de impedantie van een luidspreker keten goed meet.

[image]
[image]


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum