Fasedraaier? (Techniek Overig)

door Piet van der Pol @, Alblasserdam, 25.09.2022, 17:02 (550 dagen geleden) @ Robert Gribnau

Hallo Robert,

Kennelijk ben je een fan van Menno, en doet het je zeer, als anderen dat niet zo zijn. Zoals zoveel bouwers van buizenversterkers, hebben we allemaal onze eigen voorkeuren. Dat is op dit door jou aangegeven forum te zien, maar ook op andere forums.
Ik heb al een heel rijtje versterkers gebouwd en afgeleverd, met de meest uiteenlopende schakelingen, en ook met de meest uiteenlopende klanten. Ik bouw gewoon wat ik leuk vind, en als iemand dat dan wil kopen, en er blij mee is, dan ben ik ook tevreden. Ik heb net een versterker afgeleverd, die min of meer op bestelling gebouwd is. Deze persoon wilde alleen maar een klasse A versterker. Voor mij was het de eerste (ik vind het rendement te laag), maar hij verzekerd mij nu, dat hij nooit eerder zo'n mooi geluid gehoord heeft. En zijn energie contract loopt nog tot 2025, met redelijke prijzen. Dus hij blij en ik blij.

Wat de fasedraaier betreft, deze heb ik zelf ook meerdere keren toegepast. Een minpunt van deze fasedraaier is de asymmetrie in de uitgangs-impedanties. Maar in een praktische versterker kan dit meestal goed opgelost worden door in serie met de kathode uitgang een passende weerstand op te nemen. Verder kan op 1 of beide uitgangen een klein condensatortje toegevoegd worden.

In het schema van Menno worden de uitgangen belast met elk 4 stuks EL34 in triode. Dit is een zware Ohmse en Capacitieve belasting voor deze fasedraaier. Maar het behoeft niet noodzakelijkerwijs te betekenen, dat de fasedraaier scheef trekt, bij hoge frequenties. Dit hangt vooral af van hoe de parasitaire capaciteiten verdeeld zijn. Maar het betekent wel, dat de bandbreedte van deze fasedraaier in deze toepassing, wel behoorlijk afgenomen zal zijn. En dat is toch wel een minpuntje voor Menno zijn versterker. Zeker bij het gebruik van zijn eigen fantastische trafo's. Die verdienden toch beter.

(Een ander punt van kritiek was de hoge gloeistroom. Ik heb zelf nog een versterker staan, waarbij de totale gloeistroom ongeveer 28A is. Die ga ik nu mogelijk deze winter alleen maar gebruiken als bijverwarming...).

Piet


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum