Rudi,Ontvanger met bijzonder verhaal (Algemeen)

door Laurens @, Zaandam, 14.10.2022, 11:27 (562 dagen geleden) @ Herman Wolters
Bewerkt door Laurens, 14.10.2022, 11:37

Ja, in 2005 ja. Maar we leven in 2022 en al sinds grofweg 2015 kan je met je telefoon foto's maken, die de kwaliteit van digitale compact-camera's uit 2000-2010 ruim overstijgt.

Mijn low budget (250 euro in 2020) telefoon maakt gewoon prima foto's. Zie hieronder:

[image]
Daglicht via dakraam.

[image]
Macro opname. Ieder groefje in het klinknageltje is zichtbaar, zelfs op de verkleinde foto.

[image]
Schemerig kunstlicht met wat tegenlicht, binnenshuis in een atelier, door glas heen.

Al deze foto's zijn 100% onbewerkt, behalve dat ik ze laat verkleinen door Imgur, door een L achter de image link te zetten

Ik heb ook een moderne digitale compactcamera, en het is ontegenzeggelijk dat ik daar betere foto's uit haal. Vooral als het op dynamisch bereik aan komt. Een zwarte camera fotograferen op een wit doek resulteert ofwel in een uitgebeten wit doek (wat geen echt probleem is in dit geval ;-) ) ofwel in een inktzwarte camera. Maar met een betere sensor kan je detail in beide vastleggen.
Zeker als het gaat om moeilijke lichtsituaties is het heel fijn dat ik met mijn compact camera bij 3200 iso nog ruisvrije foto's kan maken, en dat gaat niet meer bij m'n telefoontje.
Maar feit is dat ik thuis gewoon controle heb over die situaties, en ik dus er voor kan kiezen om even een lampje aan te zetten en dus gewoon prima foto's met m'n telefoon kan maken van m'n radio's.
Niet alles hoeft ook te worden uitgeprint op posterformaat.

De harde waarheid is dat fotografie oefening vergt. Zowel voor compact camera's, DSLR's als voor telefoons. Een losse camera is absoluut geen garantie voor betere foto's, ook al zitten er allerlei automatische/versimpelde functies op.

Alles op automatisch zetten en op goed gevoel wat klikken leidt zelden tot goede foto's.

Voorbeeld: bij de 1e foto heb ik niet voor mijn standaard objectief in de telefoon gekozen, maar voor de portretcamera. Die is slecht in de schemering, maar maakt heel mooie foto's bij goed licht. De belichting is zo gekozen dat hij niet belicht om het witte doek goed te belichten, maar om de camera goed te belichten.
Voor de 2e foto heb ik de macro camera gepakt. De resolutie daarvan is laag en je hebt veel licht nodig, maar 3 megapixel ofzo. Maar je kan het object tot op 2cm naderen en nog steeds scherpstellen. Hierbij moest ik de telefoon onder de juiste hoek houden om niet een schaduw van de telefoon in beeld te krijgen.
Voor de 3e foto heb ik de juiste hoek moeten vinden om geen reflecties van het glas te hebben. Dit is geen ideale fotocompositie - het was meer een foto in het voorbij lopen waarbij ik geen mensen achter mij lastig kon vallen, door een paar verschillende hoeken te proberen. Maar technisch gezien is de foto prima gelukt, en ik vind dat indrukwekkend voor een budgettelefoontje.

Als iemand het interessant vindt, kan ik wel meer schrijven over hoe je je verzameling goed fotografeert met een telefoon. Gaat alleen een beetje buiten de scope van het forum.

--
Ik neem op kleine schaal reparaties voor anderen aan voor een leuke prijs.
Stuur een mailtje bij interesse.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum