Aarden van radio (Techniek Radio/TV)

door soundman2 @, Wouw, 04.01.2023, 21:25 (471 dagen geleden) @ Laurens

Waarom? Omdat onze oude radio's klasse 1 apparaten zijn (aanraakbare metalen delen, geen dubbele isolatie).

Kleine moeite, grote verbetering in veiligheid tijdens gebruik. Tijdens metingen de aarde onderbreken om galvanische scheiding te verkrijgen.

Voor de ontvangst heb ik nooit veel verschil gemerkt. Heel soms kan het ofwel de storing minder maken, maar soms ook juist meer.

De aardaansluiting van een radio, is bedoeld voor de aansluiting als tegenpool voor de antenne. Het contact is beslist niet geschikt om te dienen als veiligheids aarde. Als dat destijds nodig was om een radio electrisch veilig te maken had er een drieaderig netsnoer aan gezeten met een dito randaarde steker. Die zijn er al heel lang, voor wasmachines, koelkasten etc.
De meeste radio's hadden wel een steker die niet paste in een wcd met randaarde, zodat ze niet in "natte"ruimtes gebruikt konden worden.
Een goede antenne en dito aardverbinding geeft wel degelijk een betere ontvangst. Een goede draadantenne is meestal veel verder verwijderd van de stoornevel die rond een huis hangt.
Verder wordt het radiosignaal veel sterker. De radio zal daardoor via de AGC de versterkig terugregelen, waardoor storing naar de achtergrond gedrukt wordt.
Metingen worden hetbest gedaan door lieden die er verstand van hebben en die weten dan ook of aarde al dan niet de metingen kunnen beïnvloeden.
Voor galvanische scheiding dient de nettransformator. De zgn universeeltoestellen hebben geen transformator en hebben vaak ook geen aardaansluiting, omdat die lastig te maken is.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum