Aarden van radio (Techniek Radio/TV)

door Geri @, Bennekom, 05.01.2023, 23:15 (476 dagen geleden) @ soundman2

Scherp gezien Peter en Soundman2. Op het bedradingsschema lijkt het er op dat het chassis ook direct met de aardbus verbonden is. Ton zou dat even kunnen nakijken.
Maar in mijn betoog gaat het nog niet eens over de mogelijkheid dat de voedingstrafo van primair naar secundair sluiting kan maken. Wat ik bedoel is dat je door het chassis aan aarde te leggen, van het zwevende netje achter de trafo (twee fasen zonder potentiaal t.o.v. aarde) weer een geaard netje maakt, dus wel met potentiaal t.o.v. aarde. En voor dat geaarde netje achter de trafo werkt de aardlekschakelaar niet, want die ziet niet wat achter de trafo gebeurt.
De verbinding met de aardbus via de R41 van 12 K zorgt er in ieder geval voor dat de stroom via aarde nooit hoger wordt dan de veilige 20 mA, mits natuurlijk het door jullie gesignaleerde draadje ontbreekt. Maar een verbinding van de aardbus naar het chassis is bij radio's met voedingstrafo een doodnormale zaak. Als je aan de radio werkt moet je hem niet aarden (wat ook sowieso meestal tijdens gebruik niet gedaan wordt). Maar nu terug naar de reden van mijn vorige reactie. Als je het chassis via een geaard snoer vast met de veiligheidsaarde verbind doe je het stuk veiligheid door de voedingstrafo teniet, want ongemerkt aard je het chassis dan ook als je er aan werkt. Een voedingstrafo is geen veiligheidstrafo omdat niet 100% gegarandeerd kan worden dat primair van secundair onder alle omstandigheden gescheiden zijn, maar hij zit daar wel dicht bij. Secundair van een veiligheidstrafo mag je nooit aarden!
Overigens heb ik ook geen antwoord op de vraag van Peter waarom die aardverbinding met R41 zo gemaakt is. In feite demp je zo het antennesignaal een beetje met een shunt van 12 K. Ook nooit eerder zo gezien, anders dan soortgelijks bij radio's van voor de tijd van de automatische versterkingsregeling.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum