2 buizen EL 51 (Gezocht)

door Laurens @, Zaandam, 28.01.2023, 12:20 (425 dagen geleden) @ soundman2
Bewerkt door Laurens, 28.01.2023, 12:36

Meer foto's van een 2844

[image]

[image]

Het zou zomaar kunnen zijn dat de TS 'mijn' versterker in handen heeft. Ik weet het niet meer zeker - maar volgens mij heb ik de staalplaat met asbestbekleding in z'n geheel in een vuilniszak gewikkeld en naar de asbestinzameling gebracht, omdat ik het ding niet goed schoon kreeg.

Ik weet niet meer precies of ik alle andere asbest heb gesaneerd (edit: dus wel, ik heb een oude video gevonden waarin ik worstel met een fluitend bijgeluid in de EL51's zelf).
Ik weet wel dat ik, omdat het chassis onder de kleine snippertjes asbest zat, in z'n geheel heb doorweekt met de tuinslang om de boel op een veilige manier op te ruimen. Ik vermoed dat ik toen ook de draden bij de CF7 (denk ik?) voorversterkerbuizen heb ontdaan van hun asbest demping.
Ik heb nog nooit gezien dat de plaatjes zó erg aan het rafelen en kruimelen waren. Normaal laat ik een asbestplaatje gewoon zitten. Niet aankomen, dan gaat het goed.

Ik heb hem destijds werkend gekregen, maar niet gerestaureerd. Er zat nog een probleem in, de eindbuizen maakten soms een fluitend of rinkelend geluid dat niet hoorbaar was in de speakers. Heb ik wel vaker gehoord bij Philips toestellen, en me nooit zoveel zorgen om gemaakt, maar ik vond het wel vreemd.

Als onder het chassis de condensatoren er rommelig bij hangen, is het waarschijnlijk de 'mijne'. In 2009 (toen heb ik 'm gekocht) was ik 18 en had ik aanzienlijk minder vaardigheid dan nu. Volgens mij heb ik 'm uiteindelijk weer verkocht voor de prijs van een set eindbuizen. Zelf heb ik 'm weer van Elektro Andijk gekocht.
Kenmerkend aan de reparatie was dat solderen enorm lastig was, door de grote hoeveelheid oxide op alle soldeerpunten.

Fluitend bijgeluid video
https://www.youtube.com/watch?v=OOhu2IE3fJA

Zichtbaar is dat de alle asbest verdwijderd is (ook die van de preamp buizen, anders was ik er namelijk niet mee bezig op mijn slaapkamer).
Om de trafo te beschermen had ik er even een ventilatierooster tussen gestoken. De EL51's worden érg warm, er moet wel wat tussen. Jukebox Revival heeft een mica-achtige plaat die wel geschikt is.

Als je er nieuwe EL51's in stopt, check dan even of die zekeringhouder niet 'gevuld' moet zijn. Als dat de anodezekering is en je zet de versterker met nieuwe eindbuizen aan, dan stook je bijna meteen je schermroosters op!
Ik heb die zekering er in mijn geval ooit uitgehad om de anodestroom te meten. Ik heb 'm er uiteraard wel in teruggestopt, anders kon de versterker niet werken ;-)

--
Ik neem op kleine schaal reparaties voor anderen aan voor een leuke prijs.
Stuur een mailtje bij interesse.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum