2 buizen EL 51 (Gezocht)

door Herm Willems @, Maastricht, 29.01.2023, 09:54 (453 dagen geleden) @ Davo013

Anderzijds is het toch ook wel heel erg belangrijk dat men zich daar bewust van is. De ouwe knarren onder ons weten onderhand wel het een en ander over de gevaren. Maar de jongere radiohobbyisten realiseren zich niet altijd waar ze mee bezig zijn wat dat betreft.

Als puber demonteerde ik kapotte lampen (ook kwikdampers!) om te zien hoe ze in elkaar staken. Lekker met de vingertjes over de kathode wrijven (!) om te kijken wat er gebeurde. Aan de getter snuffelen. Of een niet zeldzame lamp mishandelen door er een zo hoog mogelijke spanning op te zetten. Kijken wat ie aankon, en zien op welke wijze hij ten onder ging. De botjes in mijn hand kon ik nog net niet onderscheiden. :) Jeugdige onbezonnenheid.

Tenslotte ons flesje kwik vroeger. Over de balatum (asbest!) gooien, en dan kijken hoe twee kleine bolletjes bij een botsing meteen één groot bolletje vormden. Dat wedstrijdje speelden we met onze blote handjes. (ik ben er toch nog 66 mee geworden)

Deze reactie is zo off topic als de neten, ik weet het. Maar anderzijds ook héél erg belangrijk dat alle radioten weten waar ze mee bezig zijn!!!


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum