waar is het meetpunt? (Techniek Radio/TV)

door soundman2 @, Wouw, 13.05.2023, 19:50 (321 dagen geleden) @ ruudtx
Bewerkt door soundman2, 13.05.2023, 20:02

Belgie vlaams had een eigen norm en "Belgie Frans ook. Vaak werd er gerelayeerd vanuit Frankrijk en moest het toestel omgezet worden naar 819 lijnen. Dat werd vooraf aangekondigd. De latere toestellen detecteerden het 819 of 625 lijnen video en schakelden daarop automatisch om.
(Overigens was de ruststand 819 en keek je naar België Vlaams dan schakelde het toestel om.
Er waren geen twee normen toestellen. Dat veel Belgen naar de Nederlandse zender keken is wel waar, maar België had zeker ook veel Nederlandse kijkers.
Veel bekeken programma's zoals Schipper naast Mathilde en de Quiz de 100000 francs of niets met Tony Corsari etc. Ook werden de Belgische verslaggevers van bijv de Tour de France meer gewaardeerd.
Dat het beeld slecht was ben ik niet met je eens. We bouwden zelf de antennes voor de klant.
Aanvankelijk kwamen de uitzendingen vanBelgië Vlaams van de Boerentoren in Antwerpen op Kanaal 2. Later werd dat K10 voor Vlaams en K8 voor Frans. Nog later was alles te ontvangen via de UHF.
Het was die tijd dat de toestellen geen vier normen meer waren, Voor de Belgische uitzendingen zat er alleen nog een AM geluidsstrip in.
Het is voor mij allemaal historie. Sinds de invoering van KTV waren er alleen nog toestellen voor 625 lijnen PAL. SECAM was voor onze contreien niet gangbaar.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum