waar is het meetpunt? (Techniek Radio/TV)

door soundman2 @, Wouw, 14.05.2023, 22:23 (345 dagen geleden) @ ruudtx

Dank voor de uitleg.
Het verschil tussen de 2 Belgische normen was alleen het lijnental dacht ik.
Konden jullie bij Roosendaal ook Frankrijk ontvangen?

Met slechte beeldkwaliteit bedoel ik de Belgische 819 norm die met een video band breedte van slechts 5 MHz er niet goed uit zal hebben gezien, bij 819 lijnen hoort ca 10 MHz video, ipv 5 MHz.

Kanaal 2 Antwerpen ging naar Ruiselede?
Konden kanaal 8 en 10 op 1 antenne worden ontvangen. Ik dacht dat ze van Wavre kwamen?

Lille konden we niet rechtstreeks ontvangen, daarvoor was de afstand te groot.
We kijken tegenwoordig anders naar een TV beeld. Let eens op de teksten bij reclame promo's die gaan over voorwaarden. Op een HD tv prima te lezen, op een beeldbuisontvanger nauwelijks te ontcijferen. Voor die tijd was de kwaliteit kennelijk genoeg.
Vergelijk het eens met de resolutie van een VHS recorder. De kleine bandbreedte was voor de koper geen beletsel om zo'n ding te kopen, m.a.w. voor de gewone kijker was het allemaal scherp genoeg.....
Na Antwerpen werd er inderdaad gekeken naar K8 en K10 de antennes waren breedbandig genoeg om met één antenne toe te kunnen. Ik weet het niet zeker meer, maar de latere UHF uitzendingen kwamen van de zender in Schoten, België. De de dak antennes hadden toen om alle zenders te ontvangen (NL+BE) slechts twee UHF antennes nodig (althans in onze regio). De Franse Belg kwam nog steeds uit Waver. Daarvoor gebruikten we een 22 elements yagi met open dipool. Kennelijk lag Roosendaal, Schoten en Waver op een lijn.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum