Erres KY507 met LF oscillatie (Techniek Radio/TV)

door gerard ⌂ @, Zeist, 16.06.2023, 14:25 (316 dagen geleden)

Heeft iemand een tip om te beginnen aan een Laagfrequente (circa 1 a 2 Hz) oscillatie in een Erres KY507?

Eerder schreef ik over de gebroken koolbaan in dit toestel.

Een vervangende potmeter zou het mooist zijn.

Een vervangende optmeter voor de Erres KY507 kon worden besteld bij Ben Dijkman en ik heb er meteen een nieuw netsnoer bijgevraagd voor de veiligheid. De Em4 was zoals te verwachten volkomen door zijn licht heen, maar tussen mijn oude troep lag nog een NOS EM4 die ik er in heb gezet. Resultaat: prima werkende volume- en toonregeling, mooie kast, prima gevoelige ontvangst en een kattenoog waar je ongeveer een zonnebril bij nodig hebt.

Op Vanderheem.nl staat het schema van de KY507.

Helaas genereert het LF deel met een zeer laag tempo, ongeveer 1 tot 2 keer per seconde gaat de voedingsspaning op en neer en hoor je ook het ruisniveau veranderen. Je hoort de oscillatie ook op grammofoonstand dus het zit wel echt in het LF deel.
In een eerder toestel maakte ik dit ook mee, het komt vaak voor als de afvlakelco van de negatieve voeding C3 te weinig capaciteit heeft. Maar daar zit nu 330uF (en ik denk niet dat een te grote waarde hier oscillatie kan geven).
Wat ik lastig vind in de aanpak is dat de UGT van dit toestel is vervangen. Er zat een Erres UGT met op de primaire een antibromwikkeling en op de secundaire een tegenkoppelwikkeling. Deze UGT is vervangen door een Muvolett 7043, op zich geschikt voor de EL41 maar heeft geen aftakkingen.

De servicedoc vermeldt geen waarden voor schermroostercondensator en weerstand voor B3, dus R15 en C45. Bij een MF trap zit vaak 50n of 100n, hier zit 100nF maar is dat genoeg voor een LF pentode?
Kan een pulsering in de voedingsspanning komen door een zwakke AZ41?

Ik wil deze tremolo er natuurlijk graag uit hebben, maar weet niet zo goed waar ik moet beginnen.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum