Erres KY507 met LF oscillatie (Techniek Radio/TV)

door gerard ⌂ @, Zeist, 17.06.2023, 09:56 (316 dagen geleden) @ Ger Fust

Bedankt voor alle tips en ik ben best wel een beetje verder gekomen, of niet, of toch wel, maar misschien ook niet....

Leo wees op C41, de afvlakelco van de negatieve voeding. Deze had ik in mijn vraag per ongeluk C3 genoemd, deze was al vervangen door een 330uF elco en een nog grotere parallel houden maakte geen verschil.

Peter wees op het tegenkoppelcircuit en Jan zei dat het een vreemde schakeling was. Er zitten eigenlijk twee tegenkoppelingen in.
Hoofdtegenkoppeling is dat de onderkant van de volumepot op een aftak van de UGT zit (docu zegt netjes dat dit vier van de 80 windingen zijn, dus 1/20 van de spanning). De UGT is vervangen door eentje zonder die aftak en de volumepot is geaard aan de onderkant.
Dan is de spanningsdeler voor de negatieve voorspanning van B3 ook op de UGT aangesloten. De docu zegt hierover dat dit is gedaan voor extra tegenkoppeling van de lage tonen. Ik vind dat een beetje vreemd verhaal want die R20 en R21 zijn 1 Meg, en het knooppunt is ontkoppeld met 100nF dus zelfs van vrij lage tonen zal weinig overblijven.

Ik had de aansluitingen van de UGT trouwens omgewisseld. Omdat het TEGENkoppeling heet, zou ik denken dat het signaal op R20 in TEGENfase moet zijn met de bovenkant van de volumepot. Dat heb ik gecontroleerd met een dubbelloops oscilloscoop en dat klopte niet, maar na omdraaien ziet het er zo uit. Kanaal 1 geel is verbonden met de top van de volumepot en kanaal 2 blauw is het signaal op de bovenkant van R20, dus de LS:

[image]

Nu zijn dus de tegenkoppeling en het oorspronkelijke signaal in tegenfase. Of heb ik hier nog een misser mee gemaakt?

Na al jullie tips te hebben gehoord ben ik begonnen met even de AZ41 en EL41 te verwisselen maar dat gaf geen verschil. C41 was al gecheckt en in orde. C37 van 100n is natuurlijk vervangen (categorie: "goed bereikbare teercondensator";). Tegenkoppelingwikkeling loshalen kon niet want die bestaat al niet meer.

R20 loshalen van de UGT maakt geen verschil (negatieve voorspanning van B3 is dan tijdelijk 6V natuurlijk) en verbinden aan de massa ook niet. Maar hoera, even een grote condensator uit de bak graaien en parallel aan C37 zetten: oscillatie weg! Wat staat er op dat ding, 1,5uF! Dan blijft er van de tegenkoppeling natuurlijk niets meer over. Hulpcondensator weer weg en... de oscillatie komt niet meer terug!
Nou is het altijd fijn als een probleem weg is maar... liever begrijp ik ook wat er dan gebeurd is want iets wat helemaal vanzelf verdwijnt kan ook helemaal vanzelf weer terugkomen als de oorzaak niet weggenomen is. Het enige wat ik kan bedenken is dat die nieuwe C37 misschien niet helemaal jofel vastgesoldeerd zat en door het duwen met de hulp-C contact is gaan maken? Beetje vreemd verhaal.

Ik ben nog wel gecharmeerd van het idee om de hoofdtegenkoppeling te herstellen door een weerstandsspanningsdeler vanuit de UGT te maken. Hoe hoog/laagohmig moet zoiets zijn? De tegenkoppelspanning was ongeveer een twintigste van de uitgangsspanning. Als ik nou een 4k7 weerstandje pak en een 220R, de laatste natuurlijk aan de massakant, en ik maak de volumepot aan het knooppunt, zou dat wat kunnen worden? Of kan het geluid beter gaan klinken als ik juist een iets groter deel van het signaal terugvoer?

Ger, sorry dat ik je site verkeerd noemde, ik heb hem de afgelopen maand heel vaak bezocht om info voor een lezing over Erres te verzamelen.

Gerard.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum