Schakeling rond PD510 K8 hoe defect herkennen? (Techniek Radio/TV)

door Gert Wouters @, 31.07.2023, 18:57 (273 dagen geleden)

In onze geliefde Philips buizen kleurentv's heeft men, op enkele speciale uitvoeringen van de K8 na altijd gebruik gemaakt van een ballasttrap met een PD5xx buis dacht ik.
Men heeft me vroeger altijd geleerd dat die diende om het beeld bij helderheidswissels mooi stabiel te houden. Helaas is die schakeling in de K8 ook oorzaak van veel ellende.

Je hoort het vaak vertellen dat er overslag gebeurt van die PD510 en dat ingevolge daarvan een hele hoop schakelingen zoals de O/W en N/Z correctie het loodje leggen.
Wel vaker hoorde ik vertellen, waaronder ook door m'n pa wie die toestellen nog actief herstelde in de jaren 70, dat er overslag ontstond over de (vervuilde) plastic houder die de Anode vasthoudt. Dat heb ik dan ook altijd maar zo aangenomen.

Met veel plezier volg ik een groepje op Faceboek wat over tv's en veelal over de buizenjongens gaat. Een vrij intelligent persoon op dat vlak, ik weet niet of hij dit forum ook volgt, kwam de voorbije week op de proppen dat die aanname niet klopt. Er loopt namelijk een draad afkomstig van de conus van de beeldbuis naar het stuurrooster van die PD510. Men heeft er in de K8 voor gekozen om die erg dunne draad mee in een kabelboom te wikkelen waar erg veel draadjes van de bewuste correctieschakelingen zitten.

De man zou mede door een proef ondervonden hebben dat bij een versleten PD510 de conus van de beeldbuis onder een hoge spanning kan komen waardoor die erg dunne draad hoge spanning gaat voeren en oorzaak is van overslag naar de draden van de correctieschakelingen. Gekende ellende gegarandeerd.

Het probleem: hoe herken je als gebruiker nu zo'n versleten PD510? Ik zou denken dat het beeld groter en kleiner wordt door helderheidswissels. Per slot van rekening dient daar de ballast trap voor, toch?
Die stelling werd op Facebook onder de gebruikers wat ontkracht.

Wat denken jullie daarover?

Ik ga in mijn K8 asap dat draadje verwijderen uit die kabelboom. Als mijn perfect werkende K8 een dik uur speelt, hoor je af en toe iets ritselen achteraan. Ik heb nooit gevonden waar dat vandaan kwam. In dat FB groepje vertelde ik dat en meteen was de PD de verdachte, terwijl het beeld stabiel staat als een huis.

Dus heel dat verhaal omdat ik me dus afvraag wat een versleten PD510 als foutbeeld kan hebben.

tnx
Gert


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum