Chinese radio type Shanghai 144 (Algemeen)

door hoedendoosch @, Amsterdam, 02.09.2023, 21:40 (240 dagen geleden)
Bewerkt door hoedendoosch, 02.09.2023, 21:47

Goedenavond,

met de post vanuit Middelburg een niet alledaagse radio ontvangen. Een Shanghai 144 uit ca. 1965. Beslist geen "Chinese rommel" die na 1 à 2 jaar al defect in de Kliko gemikt kan worden zoals we dat tegenwoordig wel eens zien.

Een degelijk uitgevoerd product. Na overbrugging van de elco's (2x 20 uF parallel voor de voeding en 2x losse elco 20 uF) speelt het toestel weer prima op de PU. 1 elco heeft zichtbare lekkage gehad. Toestel is geheel origineel, enkel de 6U1 is ooit vervangen door een Philips ECH81. En de schaallampjes...er zitten Philips 8024D's (schroefdraad) in met een krimpkous eroverheen. Volgens mij horen er lampjes met bajonet in.

Alhoewel goed spelen, na enige tijd spelen treden er wat ploppende geluiden op zo nu en dan. Wellicht de andere elco aan de kathode van de eindbuis. En de potmeter werkt ook niet meer geweldig. Maar al met al zeker geen slecht toestel.

Maar hoe komen deze radio's in Nederland terecht ? Na wat research kom ik 2 van deze toestellen tegen in Nederland. De mijne is dan de derde. Het schijnt dat deze toestellen in de jaren '60 en '70 geleverd werden aan "bevriende staten" dus wat wij noemen "Oostblok". Daarvan is Albanië er één. Zie uitsnede krantenartikel "Limburgs Dagblad" van 07-10-1965.

Wellicht zijn ze in de jaren 60 of 70 meegenomen door gastarbeiders of later door Nederlanders gekocht op rommelmarkten in Oost-Europa na de val van de muur ?

Pim.

P.S: links op het doek boven de toonknoppen zit een logo "Shanghai" (上海) waarvan het eerste karakter (shang 上) weg is. Wonder boven wonder lag dat los in de kast :-D.

[image]

[image]

--
En nao 't straevele ein bietje zônneschien.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum