Chinese radio type Shanghai 144 (Algemeen)

door hoedendoosch @, Amsterdam, 03.09.2023, 21:55 (238 dagen geleden) @ RR1957

Hallo René en Maarten,

bedankt voor jullie reacties. Eigenlijk beperk ik me tot Philipsen uit Indië/Indonesië of gemaakt voor Indië/Indonesië. Maar deze radio kwam voorbij en kon ik niet laten staan.

De radio zat in een partij radio's op de bekende verkoopsite. De verkoper wilde de hele partij in één keer verkopen. Maar ik heb met enige uitleg en een net bod voor elkaar gekregen dat de verkoper mij de losse radio gunde. Van de herkomst is niets bekend, ik kocht de radio in Middelburg.

Deze radio is in 1965 wellicht wat aan de ouderwetse kant, maar zeker nog niet hopeloos ouderwets. Transistoren voor de korte golf kwamen als ik het goed heb pas rond 1958 beschikbaar.

Zeker een toestel met een geschiedenis. Daarom trok dit toestel mij aan.

Tja op welk toestel zou dit gebaseerd zijn ? Qua design lijkt het sterk op een Philips B5X06T. Maar ongetwijfeld zijn er nog andere toestellen waar het op lijkt.

Dat er in China niet veel exemplaren over zijn kan m.i. 2 redenen hebben:
1. Toestellen waren bestemd voor de export en onbetaalbaar voor de gewone Chinees.
2. Het is een beetje generaliseren, maar de meeste "Aziaten" hebben niks met oude spullen. Men prefereert iets nieuws en het oude wordt niet op zolder gezet maar weggegooid. Maar dit verschilt per land. Gelukkig is er tegenwoordig meer belangstelling voor geschiedenis en vintage spul. Dat heeft ook een keerzijde: sommige spullen worden exorbitant duur: kijk naar oud Chinees porselein. In Indonesië wordt tegenwoordig grof geld betaald voor oude koloniale bankbiljetten (Javasche Bank). 25 jaar geleden kon je deze biljetten vaak voor een zacht prijsje kopen omdat niemand die 'rommel' wilde.

Op RM.org staan bij het model inmiddels foto's van mijn exemplaar. Het lijkt een laag serienummer: 1666. Op de elco's het jaartal 1965. Op de buizen stempels (als het datumstempels zijn ?) uit 1958 en 1962.

Pim.


[image]

[image]

[image]

[image]

--
En nao 't straevele ein bietje zônneschien.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum