Film Blaupunkt fabriek (Algemeen)

door Laurens @, Zaandam, 06.01.2024, 11:03 (114 dagen geleden) @ Hans van Kampen

Heel veel bestanden zijn keer op keer gedownload, geupload, gecomprimeerd, weer gedownload, weer gecomprimeerd etc.

Digitale bestanden zijn in theorie verliesvrij te kopiëren, maar de praktijk is dat mensen (zeker in de tijd dat schijfruimte nog geld kostte) veel beknibbelen/beknibbelden op bestandsformaat.
Als iets van VHS videoband gekopieerd is, wordt door de consumentensoftware vaak 240 lijnen resolutie aangeraden omdat VHS inderdaad meestal niet zoveel daarboven zit. Maar de praktijk wijst uit dat dat tóch veel verlies geeft tegenover het bronbestand, vanwege de extra compressie die eroverheen gaat. Niet zelden komen dit soort films daadwerkelijk van videoband af, die ergens in de analoge tijd van film op video is gezet - met wisselende kwaliteit apparatuur.
Als men dan de film weggooit omdat men toch de video heeft en de filmprojector niet meer wil onderhouden/bewaren, dan is de kwaliteit definitief verloren.

En dan eindig je dus met een film die om te beginnen zéker zo goed was als de beste PAL videosignalen, misschien ooit (toen ze nieuw waren) 720p HD (16mm kon dat net aan, 35mm zat zeker op full HD niveau in die tijd), eindigt als iets dat nog slechter is dan telefoonvideo uit de jaren 2000.

Ik heb nog even gezocht of deze film ergens anders te downloaden valt, maar ik kom alleen maar referenties naar een bibliotheeksite tegen, en naar deze specifieke youtube video tegen.

Als iemand nog bronmateriaal heeft en dat in de jaren 90 of 2000 gedigitaliseerd heeft, kan ik aanraden om dat met de kennis van tegenwoordig eens opnieuw te bekijken, of je niet de boel in veel betere kwaliteit kan archiveren.

--
Ik neem op kleine schaal reparaties voor anderen aan voor een leuke prijs.
Stuur een mailtje bij interesse.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum