Een rechtuitontvanger voor de lg & mg, zonder omschakeling (Techniek Radio/TV)

door Wolfgang @, 17.02.2024, 00:18 (76 dagen geleden)

[image]

In het begin van de jaren 30 heeft Siemens de ontvanger 32W op de markt gebracht, waar men van 150 tot 1500 kHz doorlopend kon afstemmen, dus zonder omschakeling! Dit was mogelijk door een variabele inductiviteit mechanisch met de draaicondensator te koppelen. Maar in Westeuropa (behalve in Zwitzerland) waren er in die tijd geen zenders tussen de 300 en 500 kHz te vinden. Om die reden heeft men het idee weer laten vallen. Nu zijn er navigatie bakens (NDB's) voor de luchtvaart actief.

[image]
[image]

Zoiets heb ik als losse onderdelen liggen en het moest daarmee een bijzonder knutselproject worden. Omdat ik er niet te veel tijd wilde instoppen werd een oud project genomen en aangepasst. Je zit het aan de velen boorgaten. Er zou nog plaats zijn voor een voeding met de AZ1. Mij ging het hoofdzakelijk om de elektrische werking niet zo zeer om de afwerking ervan ......

Mijn ervaringen
In de late avonduren het geheel uitgeprobeerd aan een 12m lange onderdakantenne in de buurt van Maastricht. Goed, er zijn voldoende omroepstationen met die drie buizen te ontvangen.
Eveneens hoor ik twee NDB's: NW (373kHz) luchthaven Maastricht/Aachen en de andere is ONL (290kHz) naarbij Luik. Laat ik de terugkoppeling oscilleren komt de code baken LAA van de luchthaven Weeze door. Zit ca.130km ten norden van mij!
https://www.youtube.com/watch?v=bK_Mfk_Gsr0

Jammer, de belangrijke mg is maar op een klein gedeelte van de skala te vinden en bovendien erg gecomprimeerd bij het topeinde! Zelf met de één op vijf vertraging moeilijk in te stellen. Dat komt door de willekeurige combinatie van de varco & variometer. Met een speciaal aangepasste constructie van de spoelen van de variometer is dat te beheersen, denk ik ....

Elektrische omschrijving
[image]
In het schema zien wij op het eerste gezicht een normale roosterdetector AF7 met erachter een twee traps lf-versterker. Op één as zitten de draaicondensator C3, de inductieve variometer L1 en tussenin nog een kleine draaicondensator C1.
Uitleg hiervoor: De aankoppeling van de antenne geschied capacitief. Omdat het frequentievariatie groot is (1:10), is een vaste waarde niet best. Gelukkig kon ik een mechanisch passende variabele condensator (C1) vinden die voor een meelopende koppeling zorgd. De ijking van de scala klopt alleen voor mijn antenne, welke ca.170pF eigencapaciteit heeft.
Voor de terugkoppeling is L2 onder L1 geplaatst en kan met C4 gedoseerd worden.

Mvg, Wolfgang


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum