Een rechtuitontvanger voor de lg & mg, zonder omschakeling (Techniek Radio/TV)

door gerard ⌂ @, Zeist, 20.02.2024, 11:31 (72 dagen geleden) @ Wolfgang
Bewerkt door gerard, 20.02.2024, 11:36

Het zou interessant zij, hoe goed zij de frequentie indeling hebben gerealiseerd?
Die scala gaat lineaar van 0 tot 200.

Kun je achterhalen hoe het inductieverloop van de spoel is bij verdraaiing?
Dan kun je met een rekenmodelletje de frequenties op de schaal berekenen en zien hoe de "compressie" van stations aan de hoge kant verloopt. Met de afstemverhouding 1:10 (je bestrijkt ongeveer 150 tot 1500kHz) kan het bijna niet anders of er treedt een behoorlijke compressie op aan de hoge kant.

Vorig jaar heb ik een Excel modelletje gemaakt voor berekeningen aan een capaciteitslineaire en een golflengtelineaire afstemming. Van een capaciteitslineaire condensator weet je natuurlijk hoe de capaciteit verloopt (lineair) en van een golflengtelineaire condensator kun je doen alsof je dat weet (kwadratisch). De formuletjes stop je in het Excelmodel SchaalLineair en rekenen maar!

Zoals in al mijn Excel-modelletjes, kun je op de gele velden getallen invullen voor wat je wilt uitrekenen. De frequentie aan de linker- en rechterkant van de schaal, en hoeveel millimeter die schaal lang is. (Het veld mf kun je het best even op 0 laten staan; hiermee kun je de onrealistische situatie doorrekenen dat niet de antennekring, maar de oscillatorkring het gekozen verloop heeft.) Tenslotte vul je bij delta in, welke veelvouden je op de schaal wilt berekenen.

Dan verschijnen iets lager een paar berekende kolommen. Je ziet een lijst van frequenties met daarachter de plaats op de schaal (millimeters van links) en vanaf de tweede ook hoever hij vanaf de vorige zit. Die lijsten staan er voor capaciteitslineaire en golflengtelineaire afstemming en in de eerste lijst staan ook de golflengtes in meters er nog bij.

In de lijsten kun je zien, dat capaciteitslineaire afstemming een dramatische compressie geeft, namelijk evenredig met de derde macht van de frequentie. In mijn voorbeeld (met 1611/531/180/9) is de hoogste frequentie ruwweg driemaal de laagste, maar de eerste twee stations liggen een kwart millimerer uit elkaar en de laatste bijna 7mm. Een golflengtelineaire schaal heeft kwadratische compressie, daar liggen de eerste twee stations een halve mm uit elkaar en de laatste twee vierenhalf, dus ongeveer negen keer zo breed.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum